Quantcast
Τι αλλάζει στις 100 δόσεις, στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο - enikonomia.gr
share

Τι αλλάζει στις 100 δόσεις, στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί η Κυβέρνηση να διαψεύδει την θέσπιση νέων φορολογικών μέτρων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει τον επόμενο μήνα κανείς όμως δεν μπορεί να κρύψει τα μέτρα που θα επιβαρύνουν άμεσα τους πλέον ευάλωτους από τους φορολογούμενους δηλαδή εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν σήμερα οφειλές προς την εφορία ρυθμισμένες ή … «αρρύθμιστες» . Το μνημόνιο ΙΙΙ έχει πρόβλεψη για όλους!

Μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα θεσπίζει εισοδηματικά κριτήρια «ξηλώνοντας» στην ουσία την ρύθμιση των 100 δόσεων αφού ελάχιστοι πλέον από τους 880.000 που εντάχθηκαν τον περασμένο Μαϊο θα γλυτώσουν την επιβάρυνση.

Ειδικότερα οι μόνοι μικροοφειλέτες που γλιτώνουν την αύξηση επιτοκίου είναι όσοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, όσοι έχουν περιουσία ως 150.000 ευρώ και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο, αλλάζει σύμφωνα με τα κάτωθι:

1. Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.

2. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

– Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και

– Το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ Για παράδειγμα αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ ενώ η εξόφληση του χρέους του μέχρι σήμερα είναι άτοκη από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η οφειλή του επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα πολλοί θα είναι αυτοί που εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα χάσουν τη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Κι αυτό γιατί έχει προβλεφθεί απώλεια της ρύθμισης για όσους οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Έτσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης εκτός αν σπεύσουν και υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία.

 

Οι «αρρύθμιστοι»  

Σε ότι αφορά τους φορολογούμενους που οφείλουν στην εφορία και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους είναι ως γνωστό εκτεθειμένη σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Με άλλη υπουργική απόφαση αναμένεται αλλαγή και στα όρια των μισθών στις κατασχέσεις.

Ως γνωστό , από το 2010 όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν αρρύθμιστες οφειλές στην εφορία κινδυνεύουν με κατάσχεση των κινητών και ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων.

Σε περιπτώσεις οφειλών μέχρι 5000 ευρώ συνηθέστερη είναι η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών , μισθών και συντάξεων.

Σήμερα για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί στα 1000 ευρώ.

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα. 

Από το ποσό πλέον των 1.500 ευρώ η εφορία μπορεί να κατάσχει μόνο το 25%.

Τα όρια κατασχέσεων από μισθούς και καταθέσεις αναμένεται να μειωθούν στα 1.000 ευρώ.

Επίσης ότι χρωστούν πάνω από 70.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να περιμένουν κατάσχεση του συνόλου των κινητών και ακινήτων αξιών που έχουν στην κατοχή τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.