Τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ζήτησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για έρευνα στον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) σχετικά με τα αίτια πρόκλησης αδικαιολόγητα υψηλών τόκων υπερημερίας σε βάρος της περιουσίας του, κατά συνέπεια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Στην κίνηση αυτή προσέφυγε η περιφερειάρχης μετά την έγγραφη διεκδίκηση κοινοπραξιών από τον ΕΣΔΝΑ για την καταβολή οφειλών 9 εκατομμυρίων ευρώ από τόκους υπερημερίας. Κατά τη διερεύνηση του θέματος (από τις Οικονομικές Υπηρεσίες) η Διοίκηση διαπίστωσε ότι η οφειλή αυτή προέκυψε λόγω “υπερβολικής καθυστέρησης πληρωμής πιστοποιήσεων από συμβάσεις με αποτέλεσμα την πρόκληση τοκοφορίας με το δυσθεώρητο επιτόκιο υπερημερίας 7,4-8,5%”.
Τα παραπάνω προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου είναι η περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση από την Υπηρεσία των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και εξόφλησής τους, με συνέπεια την πρόκληση υπερβολικών ποσών τόκων υπερημερίας.
Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο από τα αρχεία του Συνδέσμου προκύπτει η ύπαρξη συστηματικής και κατ’ εξακολούθηση καθυστέρησης, στην έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή των ανωτέρω κοινοπραξιών, η οποία φθάνει μέχρι και τις 473 ημέρες. Το παράδοξο το οποίο οφείλει να συνυπολογίσει το ΣΕΕΔΔ είναι ότι κατά τον χρόνο υποχρέωσης της πληρωμής υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να μη δημιουργηθεί η υπέρμετρη αυτή τοκοφορία προς όφελος των αναδόχων. Μάλιστα, από αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κατά τα έτη 2013-2014 προκύπτει ότι ήταν απολύτως σε γνώση των μελών της και της προηγούμενης Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, η συστηματική πρόκληση των τόκων υπερημερίας μέσω της καθυστέρησης στην έκδοση των ΧΕΠ με ισόποση ζημιά.