Quantcast
Οικονόμου: Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγη σε νέους - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγη σε νέους

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το εάν το συνολικό σχέδιο για τη στέγη των νέων  θα έρθει μέσα από ένα προεκλογικό πρόγραμμα ή εάν αυτό θα υλοποιηθεί  μετά τις εκλογές, δηλαδή μετά τη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Εάν είχαμε ολοκληρώσει το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός θα έλεγε ανακοινώνουμε το σχέδιο. Επειδή προετοιμάζουμε το σχέδιο, είπε ακριβώς ότι προετοιμάζουμε το σχέδιο. Οι παρεμβάσεις μας για τη νέα γενιά είναι σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο”, απάντησε ο Οικονόμου.

” Σε ό,τι αφορά κομμάτι της στέγης με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, γρήγορα και άμεσα θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.  Tο επόμενο διάστημα όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου της με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα κομμάτια:

  • είτε δηλαδή την ανέγερση μέσω της αναξιοποίητης περιουσίας στέγης με προσιτή τιμή,
  • είτε τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που δεν παρέχονται στο κόσμο για να του προσφέρουν στέγαση
  • είτε με συμπράξεις με φορείς για την ανέγερση παραπάνω λεσχών στα Πανεπιστήμια που επίσης και αυτό θα δώσει μια αδιέξοδο στα νέα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους για πιο προσιτή στέγη, φθηνότερα από αυτά που αναζητούν στα ενοίκια στη αγορά,  θα είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα”, σημείωσε.

Πολιτικές στέγης για τους νέους

“Όραμα, στόχος και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική στέγασης για τους εργαζόμενους και πρώτα απ’ όλα για τους νέους μας. Η αρχή έγινε με το Νόμο «Δουλειές ξανά» και τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, που μετονομάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Η νέα υπηρεσία αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία της, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να συμπράττει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων κτιρίων με σκοπό την παροχή προσιτής στέγης σε εργαζόμενους, κυρίως σε νέα ζευγάρια, τα οποία δυσκολεύονται στην περίπτωση που δεν έχουν δικό τους ιδιόκτητο σπίτι.

Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτό. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε: Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά. Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης -τον παλιό ΟΑΕΔ δηλαδή- με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές κατοικίες και να αποδοθούν προς ενοικίαση σε προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια.

Η νεολαία έχει για την Κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα και το αμέριστο ενδιαφέρον μας. Προτεραιότητα και ενδιαφέρον μετουσιώνεται σε πολιτικές που παράγουν αποτέλεσμα όχι σε ανέξοδες υποσχέσεις ούτε σε καλλιέργεια ουτοπίας. Το σχέδιό μας θα αποδώσει με επιμονή, με προσπάθεια με σκληρή δουλειά έτσι ώστε σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι πιο φιλική στους νέους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη”, σημείωσε μεταξύ άλλων .

Τι εξετάζεται για την απόκτηση φθηνής στέγης από ζευγάρια

Οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια, σύμφωνα με  το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης  είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
  • Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.
  • Οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και οι δύο, καθώς το υπουργείο επιδιώκει να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει την απασχόληση, ενώ για ειδικές κατηγορίες (ζευγάρι με έναν εργαζόμενο ή κανέναν εργαζόμενο) θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και για απευθείας οικονομική επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.