Μεγάλος “πονοκέφαλος” οι πλειστηριασμοί ακινήτων για τα funds που έχουν επενδύσει σε “κόκκινα” δάνεια καθώς το μεγάλο “αγκάθι” είναι η έλλειψη συμβολαιογράφων που πραγματοποιούν τέτοιες συναλλαγές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, το πρόβλημα των συσσωρευμένων πλειστηριασμών ακινήτων που αδυνατούν να προγραμματιστούν εγκαίρως ή ματαιώνονται έχει φθάσει στην κορύφωση του και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα επιχειρησιακά σχέδια των funds. Η εφημερίδα “Καθημερινή” παραθέτει ενδεικτικά παρακάτω κάποια σχετικά παραδείγματα.
Xαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις περιοχών όπως η Κρήτη, όπου ο αριθμός των συμβολαιογράφων που εκτελεί πλειστηριασμούς είναι μόλις ένας σε ολόκληρο το νησί, με συνέπεια οι περιπτώσεις να προχωρούν με καθυστέρηση περίπου 2 ετών από τη δικαστική απόφαση ή και ακόμη περισσότερο. Παρόμοιες περιπτώσεις αποτελούν η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η ευρύτερη περιφέρεια των Δωδεκανήσων, περιοχές στις οποίες οι συμβολαιογράφοι που κάνουν πλειστηριασμούς είναι είδος προς εξαφάνιση με βασικότερη αιτία το γεγονός ότι οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών αποφεύγουν να εμπλακούν σε ρευστοποιήσεις ακίνητης περιουσίας προσώπων ή επιχειρηματιών που ανήκουν στο ευρύτερο γνώριμο περιβάλλον του συμβολαιογράφου της περιοχής.
Ακίνητα: Oι πλειστηριασμοί και ο ρόλος των συμβολαιογράφων
Το επάγγελμα έχει στοχοποιηθεί σε περιοχές όπως στην Κρήτη σημειώνουν στην εφημερίδα “Καθημερινή” πηγές με γνώση του θέματος αναγνωρίζοντας ότι ένας συμβολαιογράφος σε ολόκληρο το νησί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με εκατοντάδες πλειστηριασμούς, επισπεύδοντες των οποίων είναι κυρίως τα funds που έχουν επενδύσει στην αγορά “κόκκινων” δανείων.
Χαρακτηριστική αρρυθμία ακόμα και μετά την πραγματοποίηση της διαδικασίας – είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη σύνταξη των πινάκων βάσει των οποίων κατανέμεται το πλειστηρίασμα στους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο. Βασική ευθύνη αποδίδουν οι επαγγελματίες του κλάδου στο ίδιο το Δημόσιο, το οποίο ακόμη και στην περίπτωση της σύνταξης των πινάκων κατανομής του πλειστηριάσματος από το οποίο έχει να λαμβάνει, ακολουθεί την πάγια τακτική της αμφισβήτησης της απόφασης, χωρίς καμία αιτιολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η παλαιότερη διάταξη του κώδικα όριζε ότι οι ανακοπές πρέπει να υποβάλλονται εντός 60 ημερών από τη διαδικασία και η απόφαση να έχει βγει επίσης εντός των επόμενων 60 ημερών η πρακτική της αμφισβήτησης από την πλευρά του Δημοσίου έχει μεταθέσει την ημερομηνία συζήτησης των σημερινών ανακοπών για το 2028.
Πόσοι συμβολαιογράφοι ασχολούνται με τους πλειστηριασμούς
Σημειώνεται ότι η ενασχόλησης συμβολαιογράφων με τους πλειστηριασμούς είναι αποκλειστικά προαιρετική και σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου μόνο 445 συμβολαιογράφοι σε ολόκληρη την χώρα κάνουν αυτή τη δουλειά. Πρόκειται για 13,5% των επαγγελματιών του κλάδου που αριθμεί 3.300 συμβολαιογράφους οι οποίοι κατανέμονται κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα με συνέπεια σε μεγάλες περιφερειακές ενότητες όπως των Δωδεκανήσων, οι συμβολαιογράφοι να σπανίζουν.