Quantcast
Φόρουμ: Οι αρχές της βιωσιμότητας αποτελούν στρατηγικό παράγοντα για την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Φόρουμ: Οι αρχές της βιωσιμότητας αποτελούν στρατηγικό παράγοντα για την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Οι αρχές της βιωσιμότητας, με επίκεντρο το περιβάλλον και την κοινωνία, αποτελούν στρατηγικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και τη μέγιστη, αλλά και μακροχρόνια εταιρική απόδοση.

Αυτό ήταν το πόρισμα του πρώτου διεθνούς φόρουμ που έγινε στην Αθήνα, λίγες μόνο ημέρες μετά την υιοθέτηση των 17 αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας από τα Ηνωμένα Έθνη και ενόψει της επικύρωσής τους στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τη χώρα μας, ως σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη αναδείχθηκαν η καινοτομία, οι ΑΠΕ, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η γαλάζια οικονομία και η παιδεία.

«Η βιωσιμότητα δεν περιορίζεται μόνο στην περιστολή δαπανών. Σε πρώτο χρόνο, οι αρχές της βιωσιμότητας δεν φέρνουν κέρδος για τις εταιρίες, καθώς αυτές καλούνται να επενδύσουν κεφάλαια για την εφαρμογή τους σε όλο τον οικονομικό τους κύκλο» δήλωσε ο Σπύρος Κουβέλης, σύμβουλος του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και πρώην υφΥπεξ.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία, αλλά μία επένδυση», τονίζοντας ότι «μόνο όσες εταιρίες προσαρμοστούν στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης θα παραμείνουν στον χρόνο».

«Ό,τι αναβαίνει γρήγορα, κατεβαίνει και γρήγορα» ανέφερε ο Γιάννης Σαλαβόπουλος εκ΄ μέρους της Capitals Business Circle, που διοργάνωσε το φόρουμ. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σπανός, διευθύνων εταίρος της Global Sustain, και συνδιοργανωτής του φόρουμ, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασιών για την αποτελεσματικότητα της βιωσιμότητας, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία υποχρεώνει πλέον τις μεγάλες εταιρίες εφαρμόζουν αυτές τις αρχές. Επιπλέον, διαπιστώνοντας την ανησυχία που επικρατεί σε μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, σε σχέση με την ατζέντα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έκανε λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία για κέρδος, καθώς η αναβάθμιση της ζωής όσων ζουν στα όρια της φτώχειας, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία αγορά 5 τρισ. δολαρίων, όπως είπε.

Είναι σημαντικό να τεθεί χρονοδιάγραμμα στο κόστος για την εταιρεία. Τα κόστη στην προσαρμογή στις αρχές της βιωσιμότητας είναι πολύ χαμηλότερα, εάν υπολογιστούν σε βάθος χρόνου, από το κόστος της μη προσαρμογής, επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, πρώην γραμματέας ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ΥΠΑΠΕΝ.

Σε σχέση με την Ελλάδα, ανέφερε ότι η χώρα θα μπορούσε να παράξει ηλεκτρονικό εξοπλισμο, ή να προωθηθεί στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας σοβαρής πολιτικής, τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, αλλά και την απαραίτητη συμβολή των κυβερνήσεων για μία ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη.

«Χρειάζεται να οπτικοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της SEVE. Όσον αφορά τη χώρα μας πεδία τα οποία θα μπορούσαν να ανπτυχθούν είναι η καινοτομία, η σοφή και αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, οι νέες τεχολογίες, οι ΑΠΕ, ενώ, όπως είπε, απαιτούνται πρωτοβουλίες ευκαιρίες για εξαγωγές. Από την πλευρά του, ο Πέτρος Κόκκαλης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τη γαλάζια ανάπτυξη, στάθηκε επικριτικά στο υπάρχον σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης, λέγοντας ότι το μεγάλο συστημικό λάθος, το οποίο παρήγαγε ιδεολογίες και πολιτικές, ήταν η θεώρηση ότι οι πόροι είναι ανεξάντλητοι και ότι το σύστημα πρέπει διαρκώς να μεγεθύνεται. Τόνισε δε, ότι η ανάπτυξη για τη χώρα μας μπορεί να έρθει από τη θάλασσα, με την αξιοποίηση της ναυτιλίας, του τουρισμού και των φυσικών πόρων.

Ο Νίκος Τραβλός, Dean του Alba Business School, πρότεινε στις εταιρείες την εκπαίδευση και την εξειδίκευση του προσωπικού τους ως μία πολύ αποδοτική μορφή επένδυσης, με μεγάλη και μακροχρόνια απόδοση.

Όσον αφορά τη χώρα μας, ο κ. Τραβλός ανέφερε ότι η παιδεία θα μπορούσε να είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ωστόσο, στάθηκε επικριτικά ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, καθώς όπως είπε «το κράτος δεν έχει το όραμα για να εκπαιδεύσει χιλιάδες Κινέζους ή Ινδούς, κάτι το οποίο δημιουργεί ένα τεράστιο κόστος ευκαιρίας για τη χώρα».

Τέλος, επιφυλακτικός ως προς την ατζέντα του ΟΗΕ ήταν ο Ναζάρ Αλ Μπαχάρνα, πρώην υπουργός εξωτερικών του Βασιλείου του Μπαχρέιν, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι στόχοι που τίθενται είναι πολύ πιθανόν να αποτύχουν.

Όπως είπε, πρέπει να μπει το άτομο στο επίκεντρο της ατζέντας και όχι τα νούμερα και η στατιστική, ενώ η δράση πρέπει να έχει εφαρμογή στο πεδίο. Παράλληλα, προσέθεσε τρεις ακόμα βασικούς πυλώνες για την βιωσιμότητα: τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, την εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.