Ως «παράπλευρο στόχο» ενός «μεγαλύτερου εγχειρήματος» χαρακτήρισε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ο υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γενς Σπαν. Μιλώντας την Παρασκευή στο Βερολίνο σε συνέδριο του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) ο κ. Σπαν επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η εφαρμογή εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Αυτός ήταν και είναι, άλλωστε, ο στόχος για όλα τα κράτη μέλη που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα αντίστοιχα με το ελληνικό.
Κοινή αντίληψη με την ελληνική κυβέρνηση
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση» τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της μετά από μια θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τον περασμένο χρόνο. Πάντως, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Η εντύπωση μας είναι ότι έχουμε αποκτήσει μια κοινή αντίληψη ως προς το ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες στους οποίους έχουμε καταλήξει από κοινού». «Χαίρομαι» είπε ακόμη ο Γενς Σπαν «που ο κ. Τσίπρας υποστήριξε και στον προεκλογικό αγώνα του την αναγκαιότητα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων». Άλλωστε, «οποιος θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμος για μεταρρυθμίσεις».
Όπως επισήμανε μάλιστα και στη Γερμανία εφαρμόζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πχ. στον τομέα της αγοράς εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, υπογραμμίζοντας ότι και εκεί μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί μετά από συνεννόηση εργοδοτών και συνδικάτων. Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών, είπε ο κ. Σπαν, είναι να δημιουργηθεί ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. Πριν απ’ όλα ο επενδυτής χρειάζεται «αξιοπιστία». Σε αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά το δημόσιο. Το πόσο σημαντικό είναι να λειτουργούν αποτελεσματικά οι δημόσιες υπηρεσίες, φάνηκε με αφορμή την προσφυγική κρίση, όταν έπρεπε να αντιμετωπισθούν άμεσα θέματα στέγασης και περίθαλψης των προσφύγων. Ως σημαντικότερη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου ο κ. Σπαν υπέδειξε την αποσύνδεσή του από τους κομματικούς μηχανισμούς. Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με διμερή ελληνογερμανικά προγράμματα.
Ναι στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Αυτό αφορά και το νεοσύστατο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις ο Γενς Σπαν θεωρεί τη λειτουργία του αναγκαία. Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία «θα τηρήσει αυτό που έχει υποσχεθεί». Με άλλα λόγια η κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW θα συμμετέχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 100 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων 50 δις ευρώ, ο Γενς Σπαν τόνισε ότι αυτό το σημείο της συμφωνίας του τρίτου δανειακού πακέτου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση που θα γίνει τον Οκτώβριο και από την οποία θα κριθεί κατά πόσο η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση. Το ζητούμενο στην αξιολόγηση θα είναι η μέχρι πορεία των μεταρρυθμίσεων και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον. Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η Γερμανία δεν θέλει το «ξεπούλημα» της ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου και ούτε τη «γρήγορη» εκποίησή της. Άλλωστε, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα διαρκέσει όσο και το όλο δανειακό πρόγραμμα, δηλαδή πάνω από 30 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει τα ακίνητα που πρόκειται να εκποιηθούν να αναπτυχθούν ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για αγοραστές και να επιφέρουν στο κράτος περισσότερα έσοδα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Σπαν έδειξε κατανόηση ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε η έδρα του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης να μην είναι το Λουξεμβούργο αλλά η Ελλάδα.
Πηγή: Deutsche Welle