Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της μέσω ενός συστήματος παρόμοιου με την πληρωμή αερίου σε ρούβλια, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ μιλώντας στην εφημερίδα Vedomosti.
Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, υπεραμυνόμενος του ρόλου της ως αξιόπιστου δανειολήπτη με όλα τα δυνατά μέσα. Για να γίνουν οι πληρωμές, οι κάτοχοι ευρωομολόγων θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ξένο συνάλλαγμα και σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα, σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ .
“Όπως γίνεται και με την πληρωμή για αέριο σε ρούβλια: πιστωνόμαστε με ξένο συνάλλαγμα, εδώ ανταλλάσσεται με ρούβλια εκ μέρους (του αγοραστή αερίου), και με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται η πληρωμή. Ο μηχανισμός διακανονισμού ευρωομολόγων θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά στην άλλη κατεύθυνση”, πρόσθεσεο Σιλουάνοφ, .
Η Ρωσία θα μπορέσει να παρακάμψει την υποδομή δυτικών πληρωμών, χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτό, με τις πληρωμές να καταβάλλονται μέσω του ρωσικού αποθετηρίου τίτλων NSD, είπε ο Σιλουάνοφ στη Vedomosti.
Δεν θα υπάρξει όριο στη μετατροπή του ρουβλιού σε ξένο συνάλλαγμα και το σχήμα θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση σύντομα, πρόσθεσε. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα του Reuters για σχόλια.
Αυτό τον μήνα, προτού λήξει η βασική άδεια πληρωμής (waiver) των ΗΠΑ που επέτρεπε στη Μόσχα να καταβάλλει πληρωμές για το εξωτερικό της χρέος, το NSD κατέβαλε πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα για ευρωομόλογα που ωριμάζουν το 2026 και 2036. Και οι δύο πληρωμές έληγαν στις 27 Μαΐου, με 30 ημέρες περίοδο χάριτος.
Σύμφωνα με πολλούς ορισμούς η Ρωσία θα είναι σε αδυναμία πληρωμής αν τα χρήματα δεν εμφανιστούν στους λογαριασμούς των πιστωτών μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου χάριτος. Οι πληρωμές κουπονιών ευρωομολόγων θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Ιουνίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από “μη φιλικές” όπως τις αποκαλεί χώρες να πληρώνουν για το αέριο που αγοράζουν σε ρούβλια διαφορετικά η παροχή διακόπτεται. Οι αγοραστές είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ευρώ ή δολάρια σε έναν λογαριασμό σε ρωσική τράπεζα, που στη συνέχεια μετατρέπει τα χρήματα σε ρούβλια.