Με την προσοχή τους στραμμένη στον καθορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που λειτουργούν στην χώρα μας.
Μίας διαδικασίας που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2015
Όπως επισημάνθηκε από την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων Συστημικών τραπεζών με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.
Όπως επισήμανε η διοίκηση του ΤΧΣ, τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης και ειδικότερα τις επιλογές που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων εντός ενός πλαισίου ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ΄επέκταση την επιβάρυνση του Ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου, επεξεργάζεται το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τους Θεσμούς και τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, προχωρά γρήγορα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Όταν ολοκληρωθούν και τα stress tests, τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν προβλέπεται «κούρεμα καταθέσεων», ανεξαρτήτως ποσού, επισημαίνει επίσης
Η εκτίμησή μας, αναφέρει η κ. Κατσέλη, είναι ότι δεν θα χρειασθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί θα προκύψει βάσει των ακραίων προβλέψεων που θα γίνουν από την ΕΚΤ.
Πιστεύω ότι γνώμονας θα είναι το ποσό της ανακεφαλαοποίησης να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού μας συστήματος και να εγγυάται τόσο τη βιώσιμη πορεία του στο μέλλον όσο και την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους οι συστημικές τράπεζες – όπως επισημαίνουν σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους επιτελικά τραπεζικά στελέχη – βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους υφιστάμενους μετόχους – επενδυτές τους, αλλά και με νέους εν δυνάμει επενδυτές.
Έχουν προγραμματίσει σειρά επισκέψεων και παρουσιάσεων με επενδυτές σε διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, που θα εντατικοποιηθούν μόλις καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους.