Στο πλαίσιο ενός απολογισμού της επίσκεψης της στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ,κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους γερμανικών μέσων λίγο πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα παραδέχτηκε ότι πολλοί Έλληνες «έχουν κουραστεί από τις πολλές μεταρρυθμίσεις». Σε όλες όμως τις συνομιλίες είτε με τους πολιτικούς, είτε με εκπροσώπους της οικονομίας, είτε με τους μαθητές της Γερμανικής Σχόλης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι σημειώθηκαν πρόοδοι. Όπως δήλωσε με έμφαση, μόνο με επιπλέον μεταρρυθμίσεις θα επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας.
Συναντίληψη στο προσφυγικό
Ακριβώς και λόγω της συζήτησης που είχε με τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής σχημάτισε την εντύπωση «ότι στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατή θέληση για να προχωρήσει η χώρα.» Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, όπως τόνισε. Για αυτό θα συμβάλει ώστε να βαθύνει η διμερής συνεργασία ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ή ακόμη σε επιστημονικό επίπεδο προκείμενου να σταματήσει η μετανάστευση κυρίως νέων ανθρώπων με υψηλή μόρφωση. Η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι το 2020 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα.
Συνάντηση με Μητσοτάκη
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Από το γεγονός ότι ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια προκύπτουν πολλές κοινές απόψεις στα οικονομικά θέματα της Ελλάδας.» «Σε ένα όμως ζήτημα επικρατεί διάσταση απόψεων», δηλαδή στο θέμα του μελλοντικού ονόματος της ΠΓΔΜ. Κατά τη συνομιλία τους η καγκελάριος επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη, «ότι είναι προς το συμφέρον όλων να λυθεί αυτό το πρόβλημα έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν τα Δυτικά Βαλκάνια και η ‘Βόρεια Μακεδονία’.» Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε μαζί της δεν της προκάλεσε έκπληξη, «είχαμε όμως την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».
Αναφορικά με τις πιθανότητες να βρεθεί τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα η αναγκαία πλειοψηφία στα κοινοβούλια προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ κράτησε μικρό καλάθι. Έχει την ελπίδα ότι στη βουλή της ΠΓΔΜ θα βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πιστεύει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός θα το παλέψει πολύ για να κερδίσει μια πλειοψηφία.» Όπως τέλος δήλωσε «ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά σε μια λύση όπως τώρα.»
Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle