Quantcast
Φίλης στον Realfm 97,8: Η συναίνεση πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση, όχι εν κενώ - Στα κύρια δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις - enikonomia.gr
share

Φίλης στον Realfm 97,8: Η συναίνεση πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση, όχι εν κενώ – Στα κύρια δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις

δημοσιεύτηκε:

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Κάθε διάβημα θεσμικών αλλαγών και η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαίο τέτοιο διάβημα, αντανακλά το επίπεδο των πολιτικών διεργασιών και του πολιτικού πολιτισμού. Είμαστε σε μία φάση που είναι μεταβατική για τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, συνεπώς αυτή η μεταβατικότητα αποτυπώνεται και στον τρόπο των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συνθέσεων” ανέφερε.

“Χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση; Βεβαίως. Η συναίνεση όμως πρέπει να είναι σε μια κατεύθυνση, δεν είναι συναίνεση εν κενώ. Με αυτή την έννοια, πρέπει να διατυπώνονται τα διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας, αυτό αποτυπώνεται στο Σύνταγμα. Σε μερικά θέματα υπήρχαν συγκλίσεις, θα έλεγα δευτερεύοντα όμως. Στα κύρια δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις γιατί εδώ διατυπώθηκαν από την πλευρά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές προοπτικές για τη χώρα. Η ΝΔ ξυλώνοντας το Σύνταγμα του Καραμανλή του ’75, προτείνει μια ευρεία ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών. ΟΣΥΡΙΖΑ από την άλλη στην κατεύθυνση του Συντάγματος του ’75 και των μετέπειτα αναθεωρήσεων προτείνει ακόμα περισσότερο μια ενίσχυση των δημόσιων αγαθών και πολιτικών. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή, εκεί δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση” συμπλήρωσε.

“Ο βασικός λόγος που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία δεν είναι το Σύνταγμα, ήταν οι πολιτικές που ασκήθηκαν. Ένα πολιτικό σύστημα που είχε μετατρέψει το Δημόσιο σε υπηρέτη του μεγάλου ιδιωτικού συμφέροντος. Η διαπλοκή, η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, αυτά τι είναι; Καταπάτηση δημόσιων δικαιωμάτων” δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια είπε “Η διατύπωση της ΝΔ είναι ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Έχει φύγει από την διατύπωση μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά που παλαιότερα έλεγε. Έχει μια συμβολική σημασία σοβαρή. Η διατύπωση ότι τα ΑΕΙ είναι δημοσίου συμφέροντος αφορά Σύνταγμα που έχει ψηφίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι μετέπειτα κυβερνήσεις. Ήταν ιδεοληπτικός ο Καραμανλής; Πάω στην ουσία, όπως ξέρετε, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που επιτρέπεται να έχει και μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά ιδρύματα, σχολεία, τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Είναι πλήρης ο έλεγχος. Δεύτερον, τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν υπό τον αυστηρό κρατικό έλεγχο, λειτουργούν στη βάση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας. Αυτά επιλέγουν τα προγράμματα τους, τους καθηγητές τους, αυτά κάνουν την έρευνα, γιατί Πανεπιστήμιο χωρίς έρευνα δεν είναι Πανεπιστήμιο είναι ένα μεταλυκειακό σχολείο. Συνεπώς, πρέπει να δούμε, υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις στη χώρα μας να λειτουργήσουν Πανεπιστήμια αυτού του επιπέδου; Λέει η Νδ θα βάλουμε μια αρχή που θα ελέγχει. Μάλιστα. Σαν το ΕΣΡ με τη ραδιοτηλεόραση; Δεν ξέρουμε πως έχουν κουρελιαστεί οι ανεξάρτητες αρχές λόγω του πολιτικού συσχετισμού; Το ξέρουμε. Ποιο διεθνούς κύρους Πανεπιστήμιο, το Χάρβαρντ, η Σορβόνη θα δεχτεί να έρθει στην Ελλάδα υπό το καθεστώς της κρατικής εποπτείας που προτείνει η ΝΔ; Κανένα είναι η απάντηση”.

“Το αίτημα που τίθεται από τη ΝΔ δεν είναι να φτιάξουμε ισότιμα ως προς την ποιότητά τους ιδιωτικά Πανεπιστήμια προς τα Δημόσια. Είναι να ιδιωτικοποιήσουμε τα κολέγια, τα ΙΕΚ, τα οποία προσφέρουν τίτλους αμφισβητούμενης επάρκειας” πρόσθεσε.

“Η ΝΔ θέλει να πάρει το ελεύθερο μέσα από το Σύνταγμα για να κάνει τα κολέγια, αυτά που κλέβουν προσδοκίες και χρήματα από τους νέους. Να δείτε εκεί που υπάρχουν μη κρατικά Πανεπιστήμια αν έχουν κάποια αξιοπιστία. Είναι μια σοβαρή διαφωνία για το μέλλον της χώρας. Αν θέλουμε να ξεπουληθεί η χώρα σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ή να ανασυστήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των διαφόρων υπηρεσιών” υπογράμμισε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε αυτό που είναι το πρωτεύον σε αυτή τη φάση, διασφάλισε την πολιτική σταθερότητα. Διότι αν σήμερα δεν είχαμε κυβέρνηση, είχαμε κυβερνητική κρίση όπως επεδίωξαν και η ΝΔ και άλλες πλευρές πχ ο κ. Καμμένος, τότε ότι κερδίσαμε από την ιστορία που βγήκαμε από τα μνημόνια, ότι θυσίες είχε ο κόσμος κάνει θα χάνονταν” σχολίασε.

“Πρέπει να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό την εξάντληση της τετραετίας, από εκεί και πέρα αναλόγως των εξελίξεων αφού υπάρχει πίεση και από την αντιπολίτευση για πρόωρες εκλογές, τότε πρέπει να σκεφτούμε δυνατότητες τέτοιες, το βασικό είναι όταν γίνουν εκλογές να μην υπάρχουν συνθήκες πολιτικής σύγχυσης για τον πολίτη. Αυτό έχει σημασία να είναι διευκρινισμένα τα πολιτικά σχέδια για να ξέρει ο κόσμος τι επιλέγει” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.