Quantcast
Συμφωνία-σταθμός Κομισιόν και ΕΚ για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο - enikonomia.gr
share

Συμφωνία-σταθμός Κομισιόν και ΕΚ για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, Aθανάσιος Αθανασίου

Σε πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας στις υπηρεσίες ροής μουσικής, τις πλατφόρμες ειδήσεων και άλλου περιεχομένου, αλλά και τις υπηρεσίες video-on-demand, κατέληξαν το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη βάση πρότασης που είχε υποβάλει προ μηνών η Κομισιόν.

Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα θα προσαρμόσει τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και προσφέρει καλύτερη προστασία για τους Ευρωπαίους συγγραφείς και ερμηνευτές και για τη δημοσιογραφία.

Συγκεκριμένα, προβλέπει σύμφωνα με την Κομισιόν:

– Απτά οφέλη για όλους τους κλάδους της δημιουργικότητας και ειδικά για τους δημιουργούς και τους φορείς στον οπτικοακουστικό και μουσικό τομέα, ενισχύοντας τη θέση τους σε σχέση με τις πλατφόρμες ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη χρήση του περιεχομένου τους που μεταφορτώθηκαν από χρήστες σε αυτές τις πλατφόρμες και αμείβονται γι `αυτό.

– Την αρχή της ανάλογης και αναλογικής αμοιβής για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες ερμηνευτές, η οποία θα οριστεί για πρώτη φορά με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

– Οι συντάκτες και οι εκτελεστές θα έχουν πρόσβαση σε διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης των έργων και των επιδόσεών τους από τους ομολόγους τους (εκδότες και παραγωγούς). Αυτό θα τους διευκολύνει στη διαπραγμάτευση μελλοντικών συμβάσεων και στη λήψη δικαιότερων μεριδίων από τα παραγόμενα έσοδα.

– Εάν οι εκδότες ή οι παραγωγοί δεν εκμεταλλευτούν τα δικαιώματα που τους έχουν μεταβιβάσει οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές θα επιτρέπεται να ανακαλούν τα δικαιώματά τους.

– Οι εκδότες θα απολαύσουν ένα νέο δικαίωμα, το οποίο έχει ως στόχο να διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Θα δώσει στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές χρήσεις των δημοσιεύσεων τύπου. Αυτό το δικαίωμα δεν θα επηρεάσει τους πολίτες και τους μεμονωμένους χρήστες, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν και να μοιράζονται τις υπερ-συνδέσεις ειδήσεων όπως κάνουν σήμερα.

Επιπλέον, οι χρήστες θα επωφεληθούν από τους νέους κανόνες αδειοδότησης που θα τους επιτρέψουν να μεταφορτώσουν νόμιμα περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε πλατφόρμες όπως το YouTube ή το Instagram. Θα επωφεληθούν επίσης από διασφαλίσεις που συνδέονται με την ελευθερία έκφρασης όταν μεταφορτώνουν βίντεο που περιέχουν περιεχόμενο των δικαιούχων, δηλαδή σε meme ή παρωδίες. Τα συμφέροντα των χρηστών διατηρούνται μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών για την άμεση αμφισβήτηση οποιασδήποτε αδικαιολόγητης κατάργησης του περιεχομένου τους από τις πλατφόρμες, αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει ότι η νέα οδηγία θα εξασφαλίσει ευρύτερη πρόσβαση στη γνώση με την απλούστευση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας στους τομείς της εξόρυξης κειμένου και δεδομένων για ερευνητικούς και άλλους σκοπούς, την εκπαίδευση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς:

– Οι ερευνητικοί οργανισμοί, τα πανεπιστήμια και άλλοι χρήστες θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον αυξανόμενο αριθμό δημοσιεύσεων και δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο για έρευνα ή άλλους σκοπούς, δεδομένου ότι θα επωφεληθούν από μια εξαίρεση όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την πραγματοποίηση εξόρυξης κειμένου και δεδομένων σε μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αυτό θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

– Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε διαδικτυακά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών, για λόγους απεικόνισης για τη διδασκαλία.

– Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις συλλογές ευρωπαϊκών μουσείων, αρχείων και άλλων θεσμών πολιτιστικής κληρονομιάς δεν θα έχει περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι χρήστες θα έχουν επίσης πρόσβαση σε έργα, ταινίες ή αρχεία μουσικής που δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο εμπόριο στην Ευρώπη σήμερα, καθώς και ευρύτερη ποικιλία ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων σε πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία (VoD). Τέλος, θα είναι εντελώς ελεύθεροι να μοιράζονται αντίγραφα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων έργων τέχνης στο δημόσιο τομέα με πλήρη νομική βεβαιότητα.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.