Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με αλληλοκατηγορίες για παιχνίδια με το Σύνταγμα και μικρομματικές σκοπιμότητες.
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει – Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα – ΒΙΝΤΕΟ
“Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του εκκίνησε, ως “κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία”, είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν το τόλμησε.
Τόνισε ότι για την κυβέρνηση λοιπόν είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους “που επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα”. “Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα” εν αντιθέσει, όπως είπε, “με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων, απ΄ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010”. “Μια κατάσταση στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τη δυνατότητα πλέον αναστοχασμού και ανάλυσης πάνω στο έδαφος των ερωτημάτων που για το πολιτικό σύστημα, τον κοινοβουλευτισμό, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και η παγκόσμια οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική, προτείνονται οι μεταρρυθμίσεις “που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων”. Αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών.
Χρειάζεται να ενισχυθούν το Κοινοβούλιο και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη νέα φάση που έχει μπει η παγκόσμια οικονομία αλλά και το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ και της ευρωζώνης και τις διαρκείς πιέσεις που δέχεται από πολλαπλά κέντρα ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή, «το Κοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί παράλληλα με την ενίσχυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε και οι δύο αυτοί θεσμοί να μπορούν να αντιπαρέλθουν αποτελεσματικά πιέσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».
Σημείωσε ότι σε αυτό αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο, έναν πολιτικό κύκλο τετραετίας και από την άλλη να εξισορροπήσουν αυτή την νέα συνθήκη μέσω ενός μηχανισμού εσωτερικού στον κοινοβουλευτισμό που δεν είναι άλλος από το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι «η πρόταση μας δεν μιλά για συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, αλλά για ένα μοντέλο με την πιθανότητα να υπάρχει μια απόκλιση από την απλή “απλή αναλογική”, αλλά ένα μοντέλο αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου».
Την πρόταση αυτή δεν πρέπει να τη δει κανείς ξεκομμένη αλλά σε ένα πλέγμα προτάσεων, και ειδικότερα που περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου και η κατοχύρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος «λειτουργούν ως σύνολο, ως αλληλοσυμπληρούμενες ρήτρες που λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση: Την ενίσχυση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από εξωγενείς παρεμβάσεις».
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαρο σε όλους: «Μια ισχυρή κυβέρνηση, με εγγυημένο τον τετραετή πολιτικό κύκλο. Αλλά την ίδια στιγμή ένα Κοινοβούλιο που δεν θα είναι διακοσμητικό αλλά θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί δηλαδή ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών».
Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου
Ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) έκανε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.
«Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει την τελευταία δυνατότητα με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας», όπως σχολίασε. Δηλαδή, όπως είπε, «ότι η απλή πλειοψηφία 151 αρκεί μόνο εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε μεσολάβηση εκλογών, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτών και αν και εκεί δεν εκλεγεί πάμε σε απλή πλειοψηφία».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια. Είναι ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου -ας μου επιτραπεί η έκφραση – να “εκβιάσει” αν θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».
Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, «εμείς όμως εδώ επιθυμούμε -και ορθώς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής». Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός “εκβιασμού” της συναίνεσης και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμασε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, διότι σημείωσε το πολίτευμα χαρακτηρίζεται όχι με βάση το τρόπο εκλογής αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αρμοδιότητες.
Αντίθετα, υποστήριξε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής.
Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ, σημείωσε.
«Ιδιοτελείς και καιροσκοπικές» οι θέσεις της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ
Σε σχέση με την επιχειρηματολογία της ΝΔ για την καταψήφιση του άρθρου 30 που ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή, είπε ότι επειδή αυτό δεν είναι αναθεωρητέο η ΝΔ επιχειρηματολογεί ότι αυτό σημαίνει πως πλέον πρέπει να θεωρήσουμε τετελεσμένο ότι αποκλείεται η προσφυγή στο λαό. Ωστόσο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα».
Σχολίασε σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ, ότι «οι νομικές ψευδοερμηνείες της δεν καθοδηγούνται από άγχος για την διατήρηση του συνταγματικού νομικού συστήματος, αλλά είναι άλλο το άγχος και είναι ιδιοτελείς και καιροσκοπικές οι θέσεις και οι προθέσεις».
«Η θέση αυτή πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 βουλευτές. Δεν θα τις κερδίσετε», είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι αν όντως αυτός είναι ο σκοπός της πρότασης της ΝΔ τότε «πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού και της εργαλοιοποίησης της συνταγματική μεταρρύθμισης».
Είπε ότι αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της διαφορετικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ απέναντι στους θεσμούς. «Εμείς είχαμε την ευκαιρία το ΄15, να προτείνουμε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ και στη δεύτερη εκλογή αν δεν έπαιρνε και 180 θα τον βγάζαμε μόνο με τις δικές μας ψήφους, δεν το πράξαμε, επιλέξαμε να εκλεγεί ο ΠτΔ με πάνω από 200 ψήφους, όπως και έγινε. Εσείς ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως σκέφτεστε με όρους πολιτικής εκδίκησης και δε το κρύβετε, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Καταληκτικά επ΄ αυτού, τόνισε ότι «αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, από τους πολλούς, για τον οποίο θα σας καταψηφίσει ο ελληνικός λαός στην εθνική κάλπη που θα είναι και κάλπη που θα κρίνει το αποτέλεσμα της συνταγματικής μεταρρυθμιστικής διαδικασίας». Έτσι ώστε, συνέχισε, να μη δοθεί στη ΝΔ η δυνατότητα «να ακυρώσετε μια προοδευτική θεσμική τομή που επιχειρούμε και να μην οδηγήσετε σε αυτή τη πρωτοφανή θεσμική αλλοίωση και υποβάθμιση του κύρους και του θεσμικού ρόλου του ΠτΔ».
Η Ν.Δ. διαδίδει την ψευδή είδηση ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32
Για “διασπορά ψευδούς είδησης”, ότι δήθεν δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη “δεξιά παρένθεση”, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ότι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με ειλικρίνεια και δεν παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια.
Η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται, είπε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.
«Με την κατοχύρωση του λαϊκού δημοψηφίσματος, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος σε περίπτωση διεθνούς σύμβασης, που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της κράτους σε διεθνή οργανισμό, ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή και ικανοποιούμε ένα πάγιο λαϊκό αίτημα που ήρθε στην επιφάνεια στα πρώτα σκοτεινά χρόνια των Μνημονίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε»
«Ο ελληνικός λαός ήρθε ορμητικά στα πράγματα με τη θέση και στάση που κράτησε και στις κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και για περισσότερη δημοκρατία, αλλά και με την ψήφο του στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε:
«Δεν ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη, για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε. Θα μείνουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όχι μόνο να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές. Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια τέτοια μεγάλη τομή. Και οι Έλληνες πολίτες θα ξέρουν το φθινόπωρο ότι ψηφίζουν και για να τελεσφορήσει αυτή η μεγάλη θεσμική τομή που εσείς επιχειρείτε να ακυρώσετε αλλά δεν θα το καταφέρετε».
Δείτε το βίντεο:
Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – ΒΙΝΤΕΟ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η Αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμη και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φθηνό αντιπερισπασμό».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων»,
«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία.
«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ). Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι’αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».
Δείτε το βίντεο:
Θεοδωράκης: Και οι μολότοφ σκοτώνουν και οι δεξιοί λαϊκισμοί σκοτώνουν τη λογική – ΒΙΝΤΕΟ
«Και οι μολότοφ σκοτώνουν και οι δεξιοί λαϊκισμοί σκοτώνουν τη λογική», είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κατά τον κ. Θεοδωράκη «αντί να ακούσουμε τις προτάσεις να προβληματιστούμε κ να αφήσουμε την κοινότητα νομικών να συζητήσει τις αλλαγές πρυτάνευσε κι εδώ ο λαϊκισμός με κάποιους από ΝΔ να απορρίπτουν μεμιάς όλες τις αλλαγές που προτείνονται και συζητούνται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια και κάποιους από τα αριστερά να λένε ότι οι μολότοφ δεν σκοτώνουν».
Με αφορμή την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αφού υπογράμμισε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου και τόνισε «Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας. Έχουμε και εμείς ερωτηματικά και άποψη για τις αλλαγές που προτείνονται σε επιμέρους θέματα, για τις εγκληματικές οργανώσεις, για την κατοχή των εκρηκτικών, για τον ορισμό του βιασμού. Αλλά έχουμε υποχρέωση να περιμένουμε πρώτα να μιλήσουν οι επιστήμονες, οι εισαγγελείς, οι δικαστές. Καλούμε, λοιπόν, τα άλλα κόμματα να μην συντρίψουν τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου στις κομματικές σας μυλόπετρες».
Μιλώντας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επισήμανε ότι «σήμερα αποχαιρετούμε την ελπίδα ότι η Ελλάδα να ενταχθεί στις σύγχρονες χώρες που έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια».
«Ενώ συζητούσαμε πώς θα απενεργοποιήσουμε τη βόμβα του δημογραφικού, αντί για μια προσπάθεια επαναπατρισμού φοιτητών επιμένετε να αρνείστε την πρόταση για την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων με ρητή διαβεβαίωση ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά, ότι θα δίνουν υποτροφίες», τόνισε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι «η ΝΔ δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ηγεσίες διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης».
Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:
Κουτσούμπας: Κοινή προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εξασφαλίσουν σταθερότητα για το κεφάλαιο – ΒΙΝΤΕΟ
Για αγωνιώδη κοινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να εξασφαλίσουν σταθερότητα στο κεφάλαιο μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της διαδικασίας για τη δεύτερη ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να προτείνει την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, τον απεγκλωβισμό των κυβερνήσεων από το διορισμό δικαστών, την κατάργηση των άρθρων που επιτρέπουν τη διέλευση και την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Ελλάδα και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς όπως και την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών στη χώρα. Επίσης την κατάργηση των προνομίων στο ξένο και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να μη δείξουν εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους και στη φασιστική έκφρασή τους. Να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική πολιτική που δίνει άλλοθι στην εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υπογράμμισε πως μόνο η μεγάλη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στην ακροδεξιά γκρεμίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την 3η θέση που είναι βασικό κριτήριο στην κάλπη.
Δείτε το βίντεο:
Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θόλωσαν το μήνυμα που αυτή η Αναθεώρηση όφειλε να έχει – ΒΙΝΤΕΟ
Με βολές κατά του Πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: “Σε κανονικές συνθήκες η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα έπρεπε να είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία. Δυστυχώς όμως στη σημερινή Ελλάδα και η θεσμική σοβαρότητα σε μια τέτοια διαδικασία παραμένει ζητούμενο. Ιδιαίτερα σε αυτήν τη Βουλή με την ισχνή πλειοψηφία. Για άλλη μια φορά ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να αποχωρήσει αφού είπε όσα είχε να μας πει, δεν ενδιαφέρεται να μείνει στην αίθουσα να ακούσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν τον αντέχει τον διάλογο, ιδιαίτερα μέσα εδώ όταν είμαστε όλοι μαζί. Συνήθως απευθύνεται σ’ εμένα όταν δεν είμαι παρούσα” είπε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε:
“Δυστυχώς ήδη από την πρώτη συζήτηση έως και σήμερα παρακολουθήσαμε ένα κρυφτό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μικροκομματικά παιχνίδια πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις, αυτή είναι η πραγματική ιστορία αυτής της πονεμένης Αναθεώρησης σε σκηνοθεσία και εκτέλεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με αυτήν τη φθηνή λογική προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αυτό αναθεωρητικό εγχείρημα και έτσι οδηγούν για άλλη μια φορά τα πράγματα σε μια τεχνητή πόλωση κι έναν διχασμό. Συζητάμε σε μία παγερή ατμόσφαιρα χωρίς το κύρος και την αίγλη που πρέπουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση και όλη η συζήτηση ίνεται ολοφάνερα με υστεροβουλία, με ψεύτικα διλήμματα και ιδεολογικές ακροβασίες. Ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται να αντιδικεί διαρκώς με τον κύριο Μητσοτάκη και ν ψάχνει να βρει ψευτοδιλήμματα. Μοιάζουν τόσο πολύ η παλιά Δεξιά της ΝΔ με τη νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ρητορικά έχουν μόνο αντιπαλότητα και συμφωνούν τόσο πολύ και συναντιούνται σε συντηρητικές πολιτικές. Θα μπορούσαν μια χαρά να συνεργαστούν την επόμενη ημέρα των εκλογών αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση για τον τόπο. Ο κ. Τσίπρας φεύγει, αυτό είναι ολοφάνερο. Όχι άλλο πια δεξιά το τιμόνι για τη χώρα, χρειάζονται άμεσα προοδευτικές λύσεις για να αφήσει οριστικά πίσω της η Ελλάδα την κρίση και τα μνημόνια ” επεσήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η κυρία Γεννηματά είπε: ” Συμφωνήσαμε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στα σημεία και την έκταση που του πρέπει. Επικεντρωμένο πρώτα απ’ όλα στον Έλληνα πολίτη” ενώ πρόσθεσε: ” ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θόλωσαν το μήνυμα που αυτή η Αναθεώρηση όφειλε να έχει”.
“Δεν μπορεί να υπάρχει εν λευκώ εντολή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψουμε να κόψουν και να ράψουν την Αναθεώρηση στα μέτρα τους” και ξεκαθάρισε πως “καμιά αναθεώρηση με 180 ψήφους”, ενώ σημείωσε ότι “έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα του ΠτΔ. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο που θα μπορεί να ενώνει τον ελληνικό λαό”.
Δείτε το βίντεο:
Λεβέντης: Η σημερινή ΝΔ μοιάζει πάρα πολύ με τον κ. Τσίπρα του 2014 – ΒΙΝΤΕΟ
«Η σημερινή ΝΔ μοιάζει πάρα πολύ με τον κ. Τσίπρα του 2014», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
«Η ΝΔ πιστεύει ότι δίνοντας 2.000 ευρώ για κάθε γέννα θα πιάνει κάθε οικογενειάρχη», είπε ακόμη ο κ. Λεβέντης, ο οποίος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας υπογράμμισε: «Νομίζουν κάποιοι ότι γίνονται μοντέρνοι και σύγχρονοι όταν ποδοπατούν την επίσημη θρησκεία της Ελλάδας. Αυτοί που πάνε να κάνουν ουδετερόθρησκο το κράτος θα είναι στους αγώνες; Ή πάλι η θρησκεία θα είναι μπροστά;».
Όσο για το παρελθόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Λεβέντης επισήμανε: «Το παρελθόν σας κύριοι της ΝΔ είναι πολύ κακό: Κόψατε τις συντάξεις 50%. Κατηγορείτε τον Τσίπρα αλλά έπρεπε να λέτε μια συγγνώμη κι εσείς».
Δείτε το βίντεο: