Quantcast
Πόσο δημοκρατική είναι η Τουρκία του Ερντογάν; - Τι λένε οι ειδικοί - enikonomia.gr
share

Πόσο δημοκρατική είναι η Τουρκία του Ερντογάν; – Τι λένε οι ειδικοί

δημοσιεύτηκε:

Συνιστά το εκλογικό αποτέλεσμα όντως κόλαφο για τον Ερντογάν

Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν τους αναλυτές από την επομένη των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Όπως σχολίασε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο διευθυντής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ-Νάουμαν στην Κωνσταντινούπολη Χανς-Γκέοργκ Φλεκ:

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες αφού οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα γίνουν, ως γνωστόν, το 2023. Η συμβολική σημασία του εκλογικού αυτού αποτελέσματος ωστόσο είναι τεράστια. […] Ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην Κωνσταντινούπολη και φέτος και η Άγκυρα πέρασε για πρώτη φορά στα χέρια της αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε να συμπεράνει λοιπόν κανείς ότι δρομολογείται μια αλλαγή σελίδας, αλλά ας είμαστε προσεκτικοί. Το πολιτικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει. Εξάλλου δεν ξέρουμε και που θα καταλήξουν οι αποφάσεις της εκλογικής επιτροπής σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα».

Τι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη;

Πάντως, ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας σε περίπτωση που η εκλογική επιτροπή ανακηρύξει τελικά νικητή στην Κωνσταντινούπολη τον υποψήφιο του AKP Γιλντιρίμ:

«Εάν όντως γίνει αυτό και με επιχείρημα τις χιλιάδες άκυρες ψήφους γίνει διόρθωση του εκλογικού αποτελέσματος, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες διότι θα έδειχνε ότι το AKP δεν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει εκλογικές ήττες. Πολλά συνηγορούν υπέρ αυτού του σεναρίου αφού ο ίδιος ο Ερντογάν και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τον οποίο διεξήγαγε με υπέρμετρη επιθετικότητα κατά της αντιπολίτευσης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τα εκλογικά αποτελέσματα και να καθαιρέσει νικητές εάν δεν ταιριάζουν στο πολιτικό του πλαίσιο. Όλα αυτά έχουν μελετηθεί ήδη. Ωστόσο εάν εφαρμοστεί ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, πιστεύω ότι θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στη χώρα».

Θα συνεχιστεί η επιθετικότητα έναντι της Δύσης

Πόσο δημοκρατική είναι όμως σήμερα η Τουρκία; ρωτήθηκε ο επικεφαλής του ιδρύματος Φρίντριχ-Νάουμαν στην Κωνσταντινούπολη. «Οι επίσημες δημοκρατικές διαδικασίες συνεχίζουν να υφίστανται. Το διαπιστώσαμε και την Κυριακή. Το κύριο πρόβλημα στην Τουρκία είναι ότι δεν είναι πλέον ένα κράτος-δικαίου. Το δεύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Ο προεκλογικός αγώνας κατέδειξε πόσο μονόπλευρα ευνοούν τα μίντια -τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα έντυπα- τον πρόεδρο και το κόμμα του. Οι δημοκρατικές διαδικασίες λοιπόν λειτουργούν και από την απόφαση της εκλογικής επιτροπής θα διαπιστώσουμε εάν λειτουργούν καλά».

Ο Χανς-Γκέοργκ Φλεκ εκτιμά ότι εκ των πραγμάτων πλέον ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει άρδην την οικονομική του πολιτική. Καμία απολύτως αλλαγή πλεύσης, αντιθέτως, δεν θα πρέπει να αναμένεται σε άλλα πεδία και κυρίως στην εξωτερική πολιτική του προέδρου η οποία θα συνεχίσει να έχει συγκρουσιακό προσανατολισμό έναντι της Δύσης.


Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.