Quantcast
Κομισιόν: Πόσο θα κοστίζουν από 15 Μαΐου οι διεθνείς κλήσεις και τα SMS μεταξύ των χωρών της Ε.Ε - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Πόσο θα κοστίζουν από 15 Μαΐου οι διεθνείς κλήσεις και τα SMS μεταξύ των χωρών της Ε.Ε

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι διεθνείς κλήσεις προς άλλες χώρες της ΕΕ θα κοστίζουν 19 σεντ ανά λεπτό (συν ΦΠΑ) και τα SMS 6 σεντ (συν ΦΠΑ), από τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα νέα ανώτατα όρια τιμολόγησης, που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες για τις διεθνείς κλήσεις αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών που υπήρχαν προηγουμένως μεταξύ των Κ-Μ. Κατά μέσο όρο, η συνήθης τιμή μίας ενδοκοινοτικής κλήσης σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ήταν τρεις φορές υψηλότερη από την κανονική τιμή μιας εγχώριας κλήσης και η κανονική τιμή ενός ενδοκοινοτικού μηνύματος SMS υπερδιπλάσιο από το εγχώριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κανονική τιμή μιας ενδοκοινοτικής κλήσης μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη από την κανονική τιμή για οικιακές κλήσεις.


Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις διεθνείς κλήσεις δείχνει ότι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (42%) έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ τον τελευταίο μήνα. Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποίησε σταθερό, κινητό τηλέφωνο ή SMS για να φτάσει σε κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα νέα ανώτατα όρια τιμών. Οι κανόνες ισχύουν και στις 28 χώρες της ΕΕ από τις 15 Μαΐου και σύντομα και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η μέγιστη τιμή καλύπτεται μόνο για προσωπική χρήση, δηλαδή για ιδιώτες πελάτες. Οι επιχειρηματικοί πελάτες αποκλείονται από αυτήν την ρύθμιση τιμών, δεδομένου ότι διάφοροι πάροχοι έχουν ειδικές προσφορές ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επιχειρηματικούς πελάτες.

Τα ανώτατα όρια για τις κλήσεις εντός της ΕΕ αποτελούν μέρος της αναθεώρησης σε ολόκληρη την ΕΕ των κανόνων τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση του συντονισμού των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την ενίσχυση του ρόλου του Σώματος των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).

  • Οι νέοι κανόνες τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης δικτύων 5G διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ραδιοφάσματος 5G έως το τέλος του 2020 στην ΕΕ και παρέχοντας στους φορείς εκμετάλλευσης την προβλεψιμότητα για τουλάχιστον 20 έτη όσον αφορά την αδειοδότηση ραδιοφάσματος. μεταξύ άλλων με βάση τον καλύτερο συντονισμό των προγραμματισμένων αναλήψεων ραδιοφάσματος, αλλά και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων σταθερών δικτύων υψηλής δυναμικότητας. Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:
  • σαφείς κανόνες για τη συγχρηματοδότηση και την προώθηση του επιμερισμού του κινδύνου ·
  • προωθούν τον αειφόρο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά την καλωδίωση, τους αγωγούς και τα καλώδια μέσα σε κτίρια
  • προβλέπουν δημιουργία ειδικού ρυθμιστικού καθεστώτος για τους φορείς χονδρικής μόνο (φορείς εκμετάλλευσης που πωλούν τις υπηρεσίες τους μόνο στην αγορά χονδρικής και δεν έχουν λιανικές προσφορές).
  • εξασφαλίζουν ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προσιτές υπηρεσίες επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, για υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες ή βιντεοκλήσεις ·
  • εξασφαλίζουν ότι οι διεθνείς κλήσεις εντός της ΕΕ δεν θα κοστίζουν περισσότερο από 19 σεντ ανά λεπτό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι νέοι κανόνες δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και τις επενδύσεις ·
  • προβλέπουν παροχή ισότιμης πρόσβασης στις επικοινωνίες για τελικούς χρήστες με αναπηρίες.
  • προώθηση καλύτερης διαφάνειας των τιμολογίων και σύγκριση των συμβατικών προσφορών.
  • εγγυώνται καλύτερη ασφάλεια από την πειρατεία, το κακόβουλο λογισμικό κ.λπ.,
  • καλύτερη προστασία των καταναλωτών που προσυπογράφουν πακέτα πακέτων υπηρεσιών.
  • διευκολύνουν την αλλαγή του παρόχου υπηρεσιών και διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων αντιστάθμισης εάν η διαδικασία πάει στραβά ή διαρκεί πολύ.
  • περιλαμβάνουν τέλος την αύξηση της προστασίας των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης ακριβέστερης θέσης καλούντος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τη διεύρυνση των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης σε μηνύματα κειμένου και τις βιντεοκλήσεις και την καθιέρωση συστήματος για τη μετάδοση δημόσιων προειδοποιήσεων στα κινητά τηλέφωνα.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.