Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.
Πρόκειται για μια 54χρονη γυναίκα η οποία καταπλακώθηκε από την σκεπή μιας ταβέρνας στην περιοχή Νέα Πλάγια της Χαλκιδικής, όπως επίσης και ο γιος της.
Στην περιοχή Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής ένα δέντρο έπεσε και καταπλάκωσε έναν 39χρονο άντρα ρώσικης καταγωγής και τον δίχρονο γιο του, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι νεκροί είναι συνολικά έξι, οι άλλοι δύο είναι από τη Ζωσόπολη Χαλκιδικής όπου καταπλακώθηκε τροχόσπιτο από δέντρο. Στο τροχόσπιτο έμενε μια οικογένεια Τσέχων και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν δύο νεκροί. Στο περιστατικό της Νέα Νικομήδειας Ημαθίας δεν πιστεύεται ότι ο θάνατος ενός ηλικιωμένου έχει να κάνει με την κακοκαιρία αλλά με παθολογικά αίτια.
Από την κακοκαιρία είχαμε δεκάδες τραυματίες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο κέντρο Υγείας των Νέων Μουδανιών.
Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο.
Διευθυντής Κέντρου Υγείας Μουδανιών : “Ζήσαμε πρωτοφανή κατάσταση”
«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας,δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.
«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.
Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.
«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21:50· τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.
Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλοι περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι “μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών” και πρόσθεσε ότι “αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας”. Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν κάποιες ενέργειες για αποζημιώσεις για όσους έχουν πληγεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερωθεί και πέρα από τις προβλεπόμενες ενέργειες θα γίνουν και κάποιες έκτακτες.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:
“Θρηνούμε για τις απώλειες των ψυχών και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δικούς τους ανθρώπους” είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.
Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, “στόχος μας είναι να επανέλθει η ζωή στη Χαλκιδική”.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:
Τζιτζικώστας: Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών- Πρέπει να σχεδιαστεί από το μηδέν η πολιτική προστασία
“Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο σημείο” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εκπομπή “Πρωινή Βάρδια” με τον Μάνο Νιφλή και τον Κώστα Αλατζά.
“Δυστυχώς επισήμως έχουμε έξι θύματα.Θρηνούμε έξι ανθρώπινες ζωές και έχουμε και έναν αγνοούμενο” ανέφερε.
“Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών” πρόσθεσε.
“Θα πρέπει να αναμορφωθεί όλο το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας της χώρας. Σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών, μόλις ενημερωθήκαμε για τα έκτακτα φαινόμενα, αμέσως βγάλαμε ανακοίνωση για να την προβάλλουν τα ΜΜΕ. Το φαινόμενο ξεπέρασε τις προβλέψεις. Αυτό που έγινε χθες στη Χαλκιδική δεν το έχουμε ξαναζήσει” τόνισε.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:
«Είναι παράδοξο ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στο Μάτι να μην λειτουργούν τα συστήματα ενημέρωσης του πολίτη», δήλωσε στο enikos.gr ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών,Κώστας Συνολάκης.
Ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι «το βασικό που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι το σύστημα με τα sms για έκτακτες ανάγκες. Δεν μπορεί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να είναι έτοιμες και να μην εφαρμόζεται γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση»
Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ, lifeevents, thestival