Την 41η θέση μεταξύ 129 χωρών
καταλαμβάνει το 2019 η Ελλάδα όσον αφορά στον Παγκόσμιο
Δείκτη Καινοτομίας .
Ο δείκτης αυτός συντάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD της Γαλλίας και αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών με βάση 80 επιμέρους δείκτες, που καλύπτουν από τις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και τις εφαρμογές διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, μέχρι τη δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.
Πάντως η Ελλάδα παίρνει την καλύτερη «βαθμολογία» της στο πεδίο του ανθρώπινου κεφαλαίου (20ή θέση διεθνώς), κάτι που επιβεβαιώνει πόσο προικισμένο έμψυχο δυναμικό διαθέτει. Ωστόσο επισημαίνεται πως το 2018 είχε την 42η θέση στη παγκόσμια λίστα όσον αφορά το δείκτη της καινοτομίας. Χειρότερη είναι η κατάταξη της σε άλλους επιμέρους δείκτες: Υποδομές (43η), Θεσμοί (51η), Γνώση και Τεχνολογία (53η), Δημιουργικότητα (53η), Ποιότητα αγορών (54η) και Ποιότητα επιχειρηματικού περιβάλλοντος (59η). Σε ορισμένα πεδία η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική υστέρηση, όπως η συνεργασία πανεπιστημίων-βιομηχανιών στο πεδίο της έρευνας (μόλις 122η).
Για ένατη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση παγκοσμίως σε επίπεδο καινοτομίας κατακτά η Ελβετία, ενώ ακολουθούν κατά σειρά Σουηδία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Το Ισραήλ βρίσκεται στη δέκατη θέση, η Κύπρος στη 28η θέση και η Τουρκία στην 49η.