Quantcast
Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών όχι μόνο για την υπόθεση της ΔΕΗ αλλά και για τη διαπραγμάτευση του 2015 - enikonomia.gr
share

Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών όχι μόνο για την υπόθεση της ΔΕΗ αλλά και για τη διαπραγμάτευση του 2015

δημοσιεύτηκε:

Αναζήτηση ευθυνών όχι μόνο για την υπόθεση της ΔΕΗ, αλλά και για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, προανήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών όπως στην προηγούμενη διακυβέρνηση, «οπού μετασχηματίστηκε ένα κοινοβουλευτικό όχημα, η Εξεταστική, σε πολιτική διελκυστίνδα».

Ωστόσο, επισήμανε ο υπουργός, για τα κρίσιμα κεφάλαια που οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και σε τεραστία υφεσιακή κατάσταση την οικονομία το 2015 – 2016 θα υπάρξει αναζήτηση (ευθυνών).

«Η ΔΕΗ μέσω τρίτου μνημονίου αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ… Υπήρξε ζημία της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, συνδέοντας τις δύο υποθέσεις.

«Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα που είναι ζωτικής σημασίας. Ο λαός δεν θα πληρώσει τη ζημία που έχει επέλθει, θα υπάρξει ισοζύγιο βαρών, έχει επέλθει καταστροφή, μιλώ για τα οικονομικά δεδομένα» σημείωσε για τη ΔΕΗ ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αφενός για να μην καταρρεύσει η εταιρεία, αφετέρου για να καταστεί ανταγωνιστική προσφέροντας τις ανάλογες υπηρεσίες στους πολίτες.

«Η ΔΕΗ θα σωθεί με το σχέδιο που εκπονεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ… Θα υπάρξει μια ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών, δεν θα ξεπέρνα τα 2,2 ευρώ το μήνα από τη μείωση έκπτωσης για συνεπή καταναλωτή» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ασύμμετρη επιβάρυνση όλων των κοινωνικών εταίρων, και του ιδίου του κράτους, με μείωση του ΦΠΑ και του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που είσπραττε, αλλά και με τη μείωση του προνομιακού τιμολόγιου των εργαζομένων από 75% μεσοσταθμικα στο 25 με 30%. «Πώληση μονάδων θα γίνει, όχι άμεσα, μετά την καταγραφή όλων των δεδομένων» εξήγησε, αλλά έκανε λόγο για δημόσια διαχείριση της επιχείρησης.

«Το 2014 η ΔΕΗ έχει κέρδη 90 εκατ. και το 2018 ζημιές 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική άξια της ΔΕΗ είναι σήμερα 0,3 δισεκ. ενώ το 2014 1,9 δισεκ… Πρόκειται για απίστευτη υποβάθμιση» υπογράμμισε. «Θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, των Εξεταστικών, είτε μέσω της δικαιοσύνης» ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.