Στις επιστολές που αντάλλαξε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςμιλώντας στον Realfm 97,8, στην εκπομπή των Δημήτρη Χριστούλια και Στεφανίας Κασίμη.
Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ζήτησε να κατατεθεί στη βουλή η επιστολή, είπε:
“Η επιστολή αυτή ήρθε ως απάντηση στη συγχαρητήρια επιστολή που έλαβα από τον Σκοπιανό ομόλογό μου , στην οποία λέει ότι περιμένει από την Ελλάδα τη συμπαράστασή της για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Εγώ ως απάντηση είπα ότι είναι μια πάγια θέση της Ελλάδος να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, γι αυτό άλλωστε έχουμε παλέψει πολλά χρόνια τώρα να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη γειτονιά μας μέσα από τη διαρκή στη συμμετοχή των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως, επεσήμανα ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία στην οποία κατέληξε η προηγούμενη κυβέρνηση, εμείς δεν συμφωνήσαμε γιατί πιστεύαμε ότι ήταν μια συμφωνία που δεν ανταποκρίθηκε στον πήχη των προσδοκιών των εθνικών διεκδικήσεων σε σχέση με το Μακεδονία. Είναι όμως μια συμφωνία που έχει δεσμεύσει τη χώρα , που όσο κι αν δεν μας κάνει χαρούμενους και με την οποία δεν συμφωνούμε, είναι μια συμφωνία την οποία ουδέποτε η ΝΔ προανήγγειλε ότι θα καταγγείλει. Το αντίθετο θα έλεγα, η ΝΔ προειδοποιούσε πάντοτε σε όλους τους τόνους ότι αυτή η συμφωνία εφόσον υπογραφεί και εφόσον κυρωθεί θα παράξει αποτελέσματα”.
“Η συμφωνία σε αυτή τη φάση προβλέπει ότι θα απαλειφτούν από τη γείτονα όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με αλυτρωτισμό . Αυτό για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Είναι μια δέσμευση που έχουν αναλάβει οι γείτονες με βάση τη συμφωνία την οποία δεν έχουν ολοκληρώσει, παρότι έχει περάσει και η σχετική προθεσμία. Γι αυτό και τους επισημαίνουμε ότι θα πρέπει επιτέλους να κάνουν αυτά τα οποία συμφώνησαν. Δεν είναι μια επιστολή που αλλάζει σε τίποτα την θέση της ΝΔ, που παραμένει ότι είναι μια κακή συμφωνία , ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων εμείς θα προσπαθήσουμε αυτή τη συμφωνία να τη βελτιώσουμε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, πράγμα που θα κάνουμε όταν αρχίσει αυτή η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Για να ξεκινήσει όμως αυτή η πορεία θα πρέπει και οι γείτονες να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία ολοκληρωτικά και όχι αλά καρτ όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα” πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης καταλήγοντας:
“Υπάρχει μια διαρκής αγωνία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι υπάρχει μια μορφή διγλωσσίας . Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην ανάγνωση των όλων όσων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και όλοι εμείς, σε όλοι τη περίοδο που προηγήθηκε της συμφωνία είχαμε πει, ώστε να μην δημιουργούν αυτή τη δήθεν εκ των υστέρων λαγνεία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε και οι βασικοί συντελεστές της δεν αποφάσισαν να βρεθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως ο κ .Κοτζιάς που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ”.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση στις αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: “Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους δύο μήνες και ως αποτέλεσμα νομίζω της τουρκικής επιθετικότητες που έχει εκδηλωθεί – ιδιαίτερα μετά την απόφαση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. που επανέφερε στο προσκήνιο τις κυρώσεις στην Τουρκία – έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα τα οποία ζούμε στα ελληνικά νησιά. Είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού διαλόγου. Είναι και το θέμα που διχάζει την Ευρώπη. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να είμαστε με τη Γερμανία σε μια συμφωνία για τους άξονες και τις αρχές πώς ευρωπαϊκά θα υπηρετηθεί η αντιμετώπιση αυτούς του θέματος. Δεν μπορεί οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. να επωμίζονται όλο το κόστος και αυτές που βρίσκονται στην ενδοχώρα να μην αντιλαμβάνονται την πίεση που εμείς νιώθουμε και να μην έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους”.
Τέλος, για την τουρκική προκλητικότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε: “Έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, η ξεκάθαρη θέση μας αφορά στην προστασία των εθνικών κεκτημένων. Αυτή θα γίνει με κάθε δυνατό τρόπο”.