Του Τάσου Δασόπουλου
Πάει πίσω η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τον νέο ρόλο του ΤΧΣ, το οποίο θα έπρεπε να κατατεθεί μέχρι και αύριο 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα προέβλεπε το μνημόνιο ΙΙΙ, ενώ όλοι αναμένουν την εισαγωγή των Distress Funds στην διαδικασία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων των επιχειρήσεων.
Αυτό προέκυψε από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Οικονομικών για την σύνταξη του νομοσχεδίου, που κανονικά θα έπρεπε να είναι έτοιμο μέχρι αύριο 15 του μήνα, με βάση το μνημόνιο.
Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ) τόνιζαν, ότι μέσα στο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνονται τρία θέματ:
Ο ρόλος του Ταμείου στην διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Τούτο, με δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, το ποσοστό του ΤΧΣ θα είναι μεγαλύτερο από το σημερινό στο μετοχικό κεφάλαιο και άρα θα πρέπει κάπως να αποτυπώνεται και η αυξημένη ισχύς στην λήψη αποφάσεων για τα κόκκινα δάνεια.
Η διαδικασία για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ειδικά στο θέμα αυτό αναμένεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναζητήσει ανεξάρτητο αξιολογητή για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κάθε εμπορικής τράπεζας. Τα πορίσματα του ανεξάρτητου εκτιμητή θα περάσουν από μια εξαμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τρία μέλη του ΤΧΣ και τρία μέλη που θα εκπροσωπούν τους θεσμούς, αλλά θα έχουν 3+1 ψήφους, που θα τους δίνουν το δικαίωμα «πρόσληψης» ή «απόλυσης» μελών των ΔΣ των Τραπεζών.
Το τρίτο κομμάτι του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει τους όρους της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων και των ξένων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Κόκκινα δάνεια
Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί, ότι παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, η παρουσία των Distress Funds στην εκκαθάριση των επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι δεδομένη, χωρίς όμως να αναμένονται ακρότητες. Εξηγώντας τόνιζαν ότι θεωρείται πιθανή η συμμετοχή κάποιων funds στο μετοχικό κεφάλαιο υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της εκκαθάρισης των δανείων τους. «Άλλωστε από κάποιους κλάδους υπάρχει και σχετικό ενδιαφέρον» τόνιζαν με νόημα.
Εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η αναδιάταξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να κλείσει η προγραμματική περίοδος 2007 -2013 και να ξεκινήσει η περίοδος 2014 – 2020. Λύση για έργα που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ αποτελεί, εκτός από το επόμενη προγραμματική περίοδο και το πακέτο Γούνκερ των 300 δις ευρώ.
Επίσης συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση της συμφωνίας για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. αλλά και σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας.
Παρών ο Γκλέν Κιμ
Το παρών στην συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ έδωσε και ο (τέως;) σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη Κορεάτης οικονομολόγος Γκλέν Κίμ, χωρίς κανένας όμως από τους υπολοίπους συμμετέχοντες να διευκρινίζει τον ρόλο του.
Μαζί του, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, βρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.