Quantcast
Goldman Sachs: Προειδοποιεί για τρίτο κύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - enikonomia.gr
share

Goldman Sachs: Προειδοποιεί για τρίτο κύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

H αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποιεί σε μελέτη της για ένα τρίτο κύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά της: Η κατρακύλα των τιμών πρώτων υλών, ανεπαίσθητη ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες και μία παγκόσμια τάση για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή ακόμη και για φθίνουσες τιμές.

Ο αναλυτής της Goldman, Πήτερ Οπενχάιμερ, διακρίνει τρία κύματα της οικονομικής κρίσης. Το πρώτο κύμα χαρακτηρίσθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς και την πιστωτική κρίση. Σε αυτίό αντέδρασε η Fed με δραστική μείωση των επιτοκίων και τις μαζικές αγορές ομολόγων.

Το δεύτερο κύμα έπληξε την Ευρωζώνη. Τα προβλήματα με τα κρατικά χρέη και τις προβληματικές τράπεζες αποκάλυψαν τις αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές είχαν αμφιβολίες για τη διατήρηση του ευρώ. Για τον καθησυχασμό τους φρόντισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την περίφημη φράση του ότι θα κάνει «ότι χρειάζεται» για να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρωζώνης, σε περίπτωση ανάγκης και με απεριόριστες αγορές ομολόγων των χωρών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το τρίτο κύμα, που έχει πλήξει τώρα τις αναδυόμενες οικονομίες, σχετίζεται, σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman, με τα προηγούμενα, καθώς με τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ ευνοήθηκε μία μεγαλύτερη αύξηση του χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Πηγή: Handelsblatt

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.