Μέχρι τα μεσάνυχτα, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του “Πρώτου Θέματος”.
Ο κ. Βρούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης της ρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι η τελευταία ευκαιρία. Όπως είπε, πρόκειται για την πιο ευνοϊκή ρύθμιση που υπήρξε ποτέ, ενώ την χαρακτήρισε επιτυχημένη όσον αφορά στο επίπεδο συμμετοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού, οι αιτήσεις θα αγγίξουν τις 450.000, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις οφειλέτες θα μπει στη ρύθμιση.
Αναφορικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι όλοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών, θα ικανοποιηθούν πλήρως, υπό την αίρεση της δυνατότητας και της αντοχής της εθνικής οικονομίας. «Το πόσοι και πόσα θα τα δούμε στην τελική απόφαση, ενώ το πότε θα καθοριστεί από το ύψος των αναδρομικών» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και ανέφερε: «Είναι πολιτική θέση μας ότι θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θα ικανοποιήσουμε πλήρως την περιγραφή και τις κατευθυντήριες γραμμές των αποφάσεων του ΣτΕ».
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι αποδομούνται οι βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της ανταποδοτικότητας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η κριτική της ΝΔ για την ανταποδοτικότητα, προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός της απόδοσης των συντάξεων. Όπως υποστήριξε, οι συντελεστές αναπλήρωσης είχαν μία ταξικότητα μέσα, με την έννοια ότι, όσοι έδιναν περισσότερους πόρους στο ασφαλιστικό, ήταν αντιστρόφως ανάλογη η σύνταξη που ελάμβαναν.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρχαν πλεονάσματα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «αλλά εξαπατούσαν τον κόσμο με αλχημείες». Στο σημείο αυτό, έκανε λόγο για πλασματικούς προϋπολογισμούς, τονίζοντας ότι σταματούσαν τις δαπάνες και δεν πλήρωναν συντάξεις, «με αποτέλεσμα στο τέλος να υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλεόνασμα».
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλχημείες», όπως υπογράμμισε, «θα φέρουμε ειδική διάταξη με την οποία θα επιβάλουμε ισολογισμούς». «Θα υπάρξει διαγωνισμός με τις καλύτερες εταιρείες, για να καταρτίζονται ισολογισμοί με διεθνή πρότυπα στον ΕΦΚΑ» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.