Για «οργανωμένη προσπάθεια» με στόχο να ληφθούν όλα τα «κατάλληλα θεσμικά μέτρα» προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης ειδικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχολιάζοντας τις κινήσεις για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των εκλογέων εκτός επικράτειας.
«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Α. Τσίπρας, τόσο με την πρόταση νόμου όσο και με την αντίστοιχη πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος που έχουμε καταθέσει, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η για πρώτη φορά απόδοση του δικαιώματος της εξ αποστάσεως ψήφου στους εκλογείς εκτός επικράτειας, χωρίς να τους εντάσσουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια με στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών», επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης.
«Καμία άλλη από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη δημόσια συζήτηση -ακόμη κι αυτές που κινούνται σε θετική κατεύθυνση όπως του ΚΚΕ- δεν έχει συνοδευτεί από την απαραίτητη πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης», σημειώνει.
«Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια όπου συντονίζεται η συνεξαρτώμενη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
«Στόχος της προσπάθειας αυτής -όπως είχε κατά λάθος αποκαλύψει ο κ. Βορίδης-είναι να ληφθούν όλα τα “κατάλληλα θεσμικά μέτρα” προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη», προσθέτει.
«Για αυτό και όσα κόμματα ή βουλευτές τελικά συμφωνήσουν με τον κ.Μητσοτάκη, ουσιαστικά συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδίου Βορίδη».
«Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά επιχειρούν να περιορίσουν την αξία, τη βαρύτητα της ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας», υπογραμμίζει ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτός είναι ο ανομολόγητος σκοπός τους και αυτόν κρύβουν πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση που προωθούν για την εξ αποστάσεως ψήφο των εκλογέων εξωτερικού σε συνδυασμό με την επαναφορά του μπόνους των 50 κοινοβουλευτικών εδρών στο κόμμα που θα επικρατεί έστω και με μία ψήφο διαφορά».
«Πρόκειται για μία πρόταση που περιφέρεται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου εδώ και 45 χρόνια και την οποία κανένα κόμμα της προοδευτικής παράταξης δεν την είχε μέχρι σήμερα αποδεχτεί, θέλοντας να αποφύγει έναν νέο εθνικό διχασμό, μία βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας», καταλήγει ο κ. Ραγκούσης.