Με σειρά διπλωματικών ενεργειών, απαντά η Αθήνα στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Λιβύη με την Τουρκία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Alpha, η Αθήνα έστειλε τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης να φέρει την επίμαχη συμφωνία στο ΥΠΕΞ, στην Αθήνα, έως την Πέμπτη, ώστε το ελληνικό υπουργείο να εκτιμήσει την κατάσταση. Αν δεν το κάνει, του έχει διαμηνυθεί ότι θα απελαθεί από την Ελλάδα.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής καλεί εσπευσμένα για εξηγήσεις τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
Τέλος, έπειτα από σχετικές ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε δύο διαβήματα, το ένα προς την Τρίπολη της Λιβύης και το δεύτερο προς την Άγκυρα.
Σημειώνεται, πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις επί του θέματος. Όπως υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.