Οι εξελίξεις στο νέο μέτωπο που έχει ανοίξει από το προσύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης αναμένεται να είναι ραγδαίες, όχι μόνο επειδή η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και μέσω της τουρκικής βουλής, αλλά και επειδή η Αθήνα δεν σκοπεύει να αφήσει τον συναγερμό να σιγήσει και θα κινηθεί σε όλα τα πεδία για ακυρώσει το εμπρηστικό μνημόνιο. Το μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων.
Στον απόηχο της δύσκολης συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αποτύπωσε τις διαφωνίες σε όλο το εύρος της ατζέντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες εισηγήσεις για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, τα πιθανά σενάρια και πρωτοβουλίες, αλλά και τις νομικές τους επιπτώσεις, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα των “όπλων” της ελληνικής πλευράς. Για την ώρα φαίνεται να προέχει η ενημέρωση των κρατών- μελών της Ε.Ε.- ήδη ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας και αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια όσο και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο και τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, θεωρώντας ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην κύρωσή της και εκτιμώντας ότι η διπλωματική απομόνωσή της ενδέχεται να οδηγήσει στο τέλος στην υπαναχώρηση της Λιβύης. Το πρώτο crash test για το Μαξίμου, είναι η σημερινή επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά με τη Σουηδή Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων για το μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον στην Άγκυρα, καθώς το μεταναστευτικό- προσφυγικό ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησαν με τον Ερντογάν.
Στο μεταξύ στις κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει το Μαξίμου όσον αφορά στη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης είναι οι εξής: Καταρχάς μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σαλάχ, ο οποίος συμμαχεί με τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και απορρίπτει το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης.
Η ελληνική αντεπίθεση φέρνει στο προσκήνιο και τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, για τον οποίο λήγει το τελεσίγραφο του Νίκου Δένδια. Στις ενέργειες της ελληνικής πλευράς πρέπει να προστεθεί και η ενημέρωση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών στον νέο ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέ Μπορέλ, η οποία προκάλεσε και άμεση αντίδραση της Κομισιόν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Παράλληλα με τη διπλωματία, οι προκλήσεις της Άγκυρας, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” έχουν μπει στο μικροσκόπιο και του ελληνικού Πενταγώνου. Η ενέργεια της Τουρκίας να φέρει λίγες ώρες μετά το τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν το τουρκικο- λιβυκό σύμφωνο στην τουρκική Βουλή προς κύρωση μελετάται προσεκτικά από τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Πεντάγωνο είναι πως μέσα σε αυτό το σκηνικό η ελληνική πλευρά πρέπει να μεριμνήσει να έχει αξιόμαχες δυνάμεις, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”, η κίνηση της Λευκωσίας να προσφύγει στη Χάγη, ανοίγει τη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε και η Αθήνα να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται από διπλωματικές πηγές ότι θα πρέπει να λειτουργήσει συναινετικά, με στόχο η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με συντεταγμένη γραμμή.