Για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με 1,7 δισ, ευρώ από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι δυο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ευρωπαϊκών πόρων, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αφού οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης που πρώτες καλούνται να διαχειρισθούν τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που εισρέουν συνεχώς στη χώρα. Αυτές είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για την υποδοχής τους.
Όπως συγκεκριμένα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί (σ.σ. στο προσφυγικό) απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται αυτό το μείζον θέμα. Και με τρόπο, ο οποίος βοηθάει τους κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και προστατεύει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπειά του.
Γιατί εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει, με βάση τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας, ότι πριν απ’όλα είναι ο Άνθρωπος. Και σ’αυτόν τον τομέα έχουμε δώσει μαθήματα, στην κυριολεξία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Και συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος συνολικά στα δυο καίρια ζητήματα (της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και του προσφυγικού): «Λόγω, λοιπόν, του ότι και στα δύο αυτά θέματα, και ιδίως στο δεύτερο, καίριος υπήρξε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου, αλλά και δεύτερου βαθμού, όφειλα αυτού του είδους την αναγνώριση, η οποία αφορά εσάς προσωπικά, αλλά και τους συναδέλφους σας».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιεφερειάρχης Θεσσαλίας, από την πλευρά του σημείωσε ότι η αλλαγή της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης στο ΕΣΠΑ, μόνο για την Ελλάδα, «ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μεγάλη τονωτική ανάσα ρευστότητος στην πραγματική οικονομία».
Αλλά πρόσθεσε αναφερόμενες στις αδυναμίες και τις δυσκαμψίες της Δημόσιας Διοίκησης: «Το θέμα είναι να υπάρξει η διαχειριστική επάρκεια, η διοικητική ικανότητα, η ταχύτητα και η κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ώστε αυτά τα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία, να ολοκληρωθούν τα έργα. Γιατί το ΕΣΠΑ δεν θα γινόταν, δεν θα έκλεινε, θα υπήρχαν προβλήματα και στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία».
«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Αγοραστός και αναφέρθηκε ειδικά σε εμπόδια «που δημιουργούν πρόβλημα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα», στην ανάγκη μείωσης των φόρων προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και στην ανάγκη μοντελοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής.
Όπως συγκεκριμένα είπε αναφερόμενος στο τελευταίο, «έχουμε συζητήσει – και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας – για τη μοντελοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Για να πάμε σε μια τριπλή έλικα, όπως και εσείς μας είπατε: παραγωγή-τυποποίηση, αλλά πρωτογενή και κτηνοτροφία μαζί, που είναι και τα δυνατά μας όπλα».
Τέλος, ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στο άρθρο 10 (που προβλέπει δέσμευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που ψηφίσθηκε χθες με νόμο, σημείωσε ότι «παρά την προσωπική διαβεβαίωση του κ.Τσίπρα προς τους Περιφερειάρχες ότι θα είναι προσωρινό το μέτρο, που έπαιρνε όπως ήθελε και όποτε ήθελε τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τώρα το κάνει όχι προσωρινό, αλλά με Νόμο».