Οκτώ μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης για την ύφεση που θα κλιμακωθεί φέτος με δεδομένη και την επιδημική κρίση του κορονοϊού στη χώρα μας πρότεινε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο “Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας-Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας”, «Το ΜέΡΑ25 προτείνει την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% -δηλαδή, μια τονωτική δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ» και υπογράμμισε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να κατανεμηθούν, ως εξής:
«-Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των 120.000 ευρώ ετησίως). Δημοσιονομικό κόστος=510 εκατ. ευρώ
-Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο). Δημοσιονομικό κόστος=300 εκατ. ευρώ.
-Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (220 εκατ. ευρώ), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (100 εκατ. ευρώ), δομικές υποδομές υγείας (200 εκατ. ευρώ). Δημοσιονομικό κόστος=520 εκατ. ευρώ.
-Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) -κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας- και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών. Δημοσιονομικό κόστος=10 εκατ. ευρώ.
-Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020. Δημοσιονομικό κόστος=800 εκατ. ευρώ.
-Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά 300 ευρώ μηνιαίως. Δημοσιονομικό κόστος=720 εκατ. ευρώ.
-Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία. Δημοσιονομικό κόστος=210 εκατ. ευρώ.
-Μέτρο+1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά 530 εκατ. ευρώ».
Ο κ.Βαρουφάκης επισήμανε πως «αθροιστικά, το κόστος των 7+1 μέτρων ισούται με 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ -ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς».