Αυξάνεται η πίεση από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. στην Ολλανδία προκειμένου να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, εν όψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.
Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ – το μεγαλύτερο στον κόσμο – περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα. Και τα δύο περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία που αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή τους σχετικά με τον επιμερισμό του χρηματοδοτικού βάρους στην κρίση, επαναφέροντας τις δυσάρεστες συζητήσεις και τη δυσπιστία της κρίσης κρατικού χρέους του 2010-2012.
Το κύριο πρόβλημα στις συζητήσεις των υπουργών είναι οι όροι με τους οποίους οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνές πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Η Ιταλία είναι έτοιμη να δεχθεί πολύ ελαφρούς όρους, λέγοντας ότι τα χρήματα, αν χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να διατεθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγεία τώρα και ότι αργότερα η χώρα πρέπει να τηρεί τους γενικούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που έχουν στόχο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Η Ολλανδία, η οποία είναι μόνη στη σκληρή στάση της, θέλει αυστηρότερους όρους, περιλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα, οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, επειδή θα την έκαναν να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν είναι ευθύνη της Ιταλίας. Αν και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι διαφορές αφορούν κυρίως τη φρασεολογία, παραμένουν κρίσιμης σημασίας για να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί την τελική έκθεση για το πακέτο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ.
«Δεν ήμασταν πολύ μακριά», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Η Ολλανδία θα χρειασθεί να κινηθεί λίγο, διαφορετικά δεν υπάρχει αποτέλεσμα ξανά. Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας. Υπάρχουν πολλές εκκλήσεις που συνεχίζονται, σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.
Το μη διαφιλονικούμενο κομμάτι
Το τμήμα του πακέτου, που έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί, είναι οι εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων και για το σχήμα με το οποίο η ΕΕ θα επιδοτεί τους μισθούς σε όλη την Ένωση, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις θέσεις απασχόλησης. Το σχέδιο, όμως, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την επιδημία εγείρει περισσότερα ζητήματα, επειδή η Γαλλία θέλει τα χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να φάνουν στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ ή σε περισσότερα από 400 δισ. ευρώ, να τα δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ από κοινού από την αγορά. Αυτό αποτελεί μία κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία, οι οποίες είναι σθεναρά αντίθετες σε κοινή έκδοση χρέους, ακόμη και στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υπουργοί είναι πιθανόν να παρακάμψουν το πρόβλημα επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ταμείο ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει συναίνεση και να ζητήσουν από τους ηγέτες οδηγίες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό, ώστε να μπορούν οι υπουργοί να κάνουν αργότερα τη δική τους επεξεργασία.
Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία
Εν μέσω των πιέσεων, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. «Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε ο Ρούτε.
Η συμβιβαστική πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας
Η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, σε μία σπάνια περίπτωση άσκησης ανοικτής πίεσης στην Ολλανδία, Γάλλος αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε την ολλανδική θέση ακατανόητη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις. «Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισ. ευρώ που συζητούνται – είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα, την Ισπανία και την Ιταλία», είπε ο Αλτμάιερ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
H “κόκκινη γραμμή” της Αυστρίας
Η Αυστρία, που είναι φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.
«Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης. . «Επίσης, δεν είμαστε υπέρ ενός τέτοιας διατύπωσης διότι η ιδέα ανοίγει την πόρτα σε μια αμοιβαιοποίηση χρέους…. Δεν ήταν μόνο η Ολλανδία», δήλωσε ο Μπλιούμελ. Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη συνεδρίαση διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ συνολικά, απάντησε: «Αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης».
Γιούνκερ: Ανεύθυνη η στάση της Ολλανδίας
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει «ανεύθυνο» το βέτο της Ολλανδίας σε μία συντονισμένη οικονομική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού και διευκρινίζει ότι οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί παρά να αφορά μελλοντικό χρέος.
Ο αποκλεισμός της χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «λόγω της εμμονικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής επιμονής στην εφαρμογή αυστηρής επιβολής όρων είναι ανεύθυνος», δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libération.
Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, η αδιαλλαξία της Ολλανδίας είναι ακόμη πιο ακατανόητη από την στιγμή που «ο ΕΜΣ δεν θα είναι αρκετός για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Για να επιτύχει η ανάκαμψη, ο Ζαν-Κοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δυνατότητας ευρωπαϊκού δανεισμού μέσω της έκδοσης «κορονο-ομολόγων».
«Τον Δεκέμβριο 2010, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχα προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να επωφεληθούν από το ίδιο επιτόκιο. Αλλά πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός με τα «κορονο-ομόλογα»: δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των προηγουμένων εθνικών χρεών, μία ιδέα κατά της οποίας ξεσηκώθηκε η μισή Ευρώπη, αλλά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα γεννηθεί από την χρήση των αναγκαίων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», εξηγεί ο Γιουνκέρ.
«Πρόκειται για την οργάνωση με αλληλεγγύη αυτής της χρηματοδότησης της παρούσας κρίσης με την συνέργεια διαφόρων εργαλείων: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΜΣ, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και, τέλος, κορονο-ομόλογα», προσθέτει.
Μετά τον προκάτοχό του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος στις 28 Μαρτίου έκανε λόγο για «θανάσιμο κίνδυνο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν επιδείξει αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση αυτή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βλέπει «κίνδυνο οι χώρες του (ευρωπαϊκού) νότου να γυρίσουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν η Ενωση δεν μπορέσει να αντιδράσει με το αντανακλαστικό της αλληλεγγύης που χρειάζεται».
«Η ρητορική της Ολλανδίας συνίσταται στο να λένε ότι δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη των άλλων: όμως, δεν πρόκειται για παρελθόντα χρέη, αλλά για την οργάνωση της μελλοντικής χρηματοδότησης του κόστους της κρίσης», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , χαρακτηρίζοντας εσφαλμένες και σκανδαλώδεις τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα «που ζητούσε ένα πλαίσιο ελέγχου των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών του νότου».
Λαγκάρντ: Η συζήτηση για την βοήθεια στις πλητόμενες χώρες δεν πρέπει να περιοριστεί στα κορονοομόλογα
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορονοομόλογα. Στην Ευρώπη, τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien».Η ίδια πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης».
«Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Μόνο από κοινού μπορεί να επιδιωχθεί η βέλτιστη πολιτική για την καταπολέμηση της κρίσης», τόνισε επίσης σε άρθρο της στην ιταλική εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”. “Επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά».
Πηγή: Enikos.gr
Κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της Ε.Ε.: H πίεση στην Ολλανδία και το γαλλογερμανικό σχέδιο για συμβιβασμό
δημοσιεύτηκε:
17:25
, 9 Απριλίου 2020
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
29 λεπτά πριν
Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: Έγκλημα στο αγρόκτημα, της Katie Tietjen – Μαζί Real Taste & Style
59 λεπτά πριν
Πρώτα «επιταγή ακρίβειας» και μετά αύξηση των επιδομάτων – Ποιες ενισχύσεις «φουσκώνουν»
3 ημέρες πριν