Nέες διευκρινίσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού δίνει με εγκύκλιο του ο ΕΦΚΑ,
Ο Φορέας επισημαίνει πως, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν απόλλυται, εάν οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση της υποπαρ. ΙΑ. 1 της παρ. ΙΑ του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 (ΑΊ07), της οποίας οι όροι τηρούνται.
Όπως είναι γνωστό στους όρους απώλειας των ευνοϊκών ρυθμίσεων των νόμων 4305/2014 και 4321/2015 συμπεριλαμβάνεται, πλην της -πέραν του νομίμου-καθυστέρησης δόσεων, η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Επιπλέον επισημαίνεται πως στην έννοια των τρεχουσών εισφορών δεν περιλαμβάνονται τυχόν πρόστιμα που καταλογίζονται, τα οποία δύνανται να ρυθμίζονται αυτοτελώς σε 12 δόσεις.
Οι όροι και το πεδίο εφαρμογής
Από την ισχύ της κοινοποιούμενης διάταξης, για οφειλές που καθίστανται απαιτητές από 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής, είναι δυνατή η υπαγωγή τους σε παράλληλη ρύθμιση 12 δόσεων, διατηρώντας σε ισχύ την ευνοϊκή ρύθμιση των νόμων 4321/2015 και 4305/2014.
Πιο συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που διατηρούν ενεργή ρύθμιση στους προαναφερόμενους νόμους, παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής σε παράλληλη ρύθμιση των διατάξεων του Ν.4152/2013 (πάγια ρύθμιση) τυχόν οφειλών που αφορούν στις χρονικές περιόδους Δώρο Χριστουγέννων 2019, 01/2020 και κάθε επόμενης αυτών. Ευνόητο είναι ότι τυχόν οφειλές πριν την κρίσιμη ημερομηνία θα πρέπει να εξοφληθούν ολοσχερώς προκειμένου να διατηρηθούν οι εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Οφειλέτης που θα ρυθμίσει οφειλές σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους της παράλληλης ρύθμισης προκειμένου να διατηρηθούν τα ευεργετήματα της ευνοϊκής ρύθμισης. Τυχόν νεότερες οφειλές δύναται να ενταχθούν σε νέο δωδεκάμηνο διακανονισμό μόνο σε περίπτωση ολοκλήρωσης (εξόφλησης) της παράλληλης πάγιας ρύθμισης.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, στην περίπτωση που καταλογιστούν οφειλές κατά τα ανωτέρω εις βάρος του οφειλέτη, ο τελευταίος θα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την υπαγωγή αυτών σε ρύθμιση ή για την αναστολή είσπραξης αυτών, εφόσον για τις ίδιες οφειλές δεν ισχύει αναστολή εκ του νόμου.
Για το σκοπό αυτό, κατόπιν σχετικής τροποποίησης του λογισμικού, θα χρησιμοποιηθούν οι τύποι ρύθμισης 91 και 92 που συνδέονται με τη ρύθμιση του Ν.4321/2015 και του Ν.4305/2014 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. ΙΑ.1 της παρ. ΙΑ του Ν.4152/13 (πάγια ρύθμιση).
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση τυχόν καταλογισθέντων προστίμων είναι προαιρετική και δεν επιφέρει συνέπειες ως προς την απώλεια ρύθμισης που διέπεται από τις διατάξεις των νόμων 4305/14 και 4321/15.
Για τους οφειλέτες που είναι ήδη πιστοποιημένοι ή δύνανται να πιστοποιηθούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο., διευκρινίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των δόσεων μέσω ΔΙΑΣ με χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη.
Απώλεια ευεργετήματος
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν προβεί σε άμεσες ενέργειες για την υπαγωγή των προαναφερόμενων οφειλών σε ρύθμιση ή / και στην περίπτωση που αυτές δεν τελούν σε αναστολή είσπραξης (είτε δικαστική, διοικητική είτε εκ του νόμου), οι εν λόγω οφειλές είναι απαιτητές και εισπράττονται κατά προτεραιότητα των δόσεων ρύθμισης.