Του Πάρι Καρβουνόπουλου
Η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε διπλωµατικό µέσο για να αποφύγει τη «σοβαρότερη από το 1974 ελληνοτουρκική κρίση», αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν προετοιµάζεται για «στρατιωτική εµπλοκή µε την Τουρκία», µε πιθανότερο «πεδίο µάχης» την περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να στείλει στην περιοχή ερευνητικό σκάφος και γεωτρύπανο.
Αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να το ανεχθεί και δηλώνει αποφασισµένη να το εµποδίσει, ακόµη και µε τη χρήση στρατιωτικών µέσων.
Στο υπουργείο Εθνικής Άµυνας και στο ΓΕΕΘΑ, όπως είναι φυσικό, επεξεργάζονται όλα τα σενάρια που έχουν έναν κοινό στόχο: να καταλάβει ο Ερντογάν ότι «δεν θα του περάσει».
Σε γενικές γραµµές -µιας και είναι αυτονόητο ότι πληροφορίες δεν µπορούν να δηµοσιοποιηθούν- τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
1 Αποτροπή εισόδου τουρκικών ερευνητικών πλοίων ή γεωτρύπανου σε περιοχές ελληνικών συµφερόντων. Έγινε το 2018, µε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο Καστελλόριζο.
2 Επιχείρηση σύλληψης του προσωπικού που θα επανδρώνει το πλοίο-γεωτρύπανο. Στην Κύπρο είχαν εκδοθεί εντάλµατα σύλληψης τα οποία δεν συνοδεύτηκαν, βεβαίως, από τέτοιες επιχειρήσεις.
3 Το πιο ακραίο σενάριο είναι η βύθιση του πλοίου-γεωτρύπανου. Υπάρχουν νοµικά ζητήµατα τα οποία, όµως, µπορούν να ξεπεραστούν. Έχουν βρεθεί οι τρόποι γι’ αυτό.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα στην Realnews.