Quantcast
Γκάνζερ-Cisco: Πρόκληση και ευκαιρία η ελληνική αγορά - enikonomia.gr
share

Γκάνζερ-Cisco: Πρόκληση και ευκαιρία η ελληνική αγορά

δημοσιεύτηκε:

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική αγορά και την εκτίμηση ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση στην οποία βρίσκεται, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Cisco Κεντρικής Ευρώπης, Μάικλ Γκάνζερ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ Digital economy forum 2016.

Ο κ. Γκάνζερ επεσήμανε ότι για την Cisco αποτελεί πρόκληση η ελληνική αγορά, την οποία βλέπει ως ευκαιρία, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τις προοπτικές των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να χαράξει και να υλοποιήσει μία συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, που θα δώσει ώθηση και θα συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση μίας συγκεκριμένης και δυναμικής ψηφιακής στρατηγικής στην οικονομία και σε όλους τους τομείς της μπορεί να συμβάλει τουλάχιστον κατά 1% στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γκάνζερ ανέφερε ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα σταματήσουν να λειτουργούν λόγω των επαναστατικών αλλαγών στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και συμπλήρωσε ότι μόνο μία στις επιχειρήσεις έχει σχέδιο για να επιβιώσει στη νέα ψηφιακή οικονομία που γεννιέται.

Γενικότερα, στην Ευρώπη υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες και ο μετασχηματισμός της οικονομίας σε digital economy θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των οικονομιών, σημείωσε ο αντιπρέδρος της Cisco Κεντρικής Ευρώπης, επισημαίνοντας, πάντως, την αναγκαιότητα χάραξης και υλοποίησης μίας δυναμικής ψηφιακής στρατηγικής που θα βασίζεται, ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, σε επενδύσεις στους ακόλουθους τομείς:

– Παιδεία (παροχή ψηφιακής παιδείας και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων).

– Ευρυζωνικότητα υπερυψηλών ταχυτήτων-Υποδομές σε πόλεις και βασικές περιφέρειες (παροχή πρόσβασης).

– Ασφάλεια του κυβερνοχώρου (προστασία των πολιτών και της κυβέρνησης από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο).

– Ικανότητα αξιοποίησης των ψηφιακών πλατφόρμων για την οικονομική ανάπτυξη (έξυπνες πόλεις, διανεμημένη ιατρική περίθαλψη, ευέλικτη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έξυπνη παραγωγή κ.α).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cisco, η ψηφιακή επανάσταση μπορεί να αναδιαμορφώσει τις αγορές, ίσως, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη δύναμη στην ιστορία, με αποτέλεσμα οι χώρες και οι οργανισμοί που δεν προάγουν τον δικό τους ψηφιακό επιχειρηματικό μετασχηματισμό να μείνουν πίσω. Ενώ εκείνοι που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτού του μετασχηματισμού θα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο το «ψηφιακό κέντρο», εκεί όπου επιχειρηματικά μοντέλα και προϊόντα έχουν, πλέον, ψηφιοποιηθεί και δημιουργούν νέες ροές εσόδων, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουν ουσιαστικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Περιγράφοντας τη στρατηγική της Cisco για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των χωρών, ο κ. Γκάνζερ ανέφερε ότι θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία, σε εξαγορές (πιθανότητα εξαγοράς κορυφαίων και καινοτόμων εταιρειών, οι οποίες θα προστεθούν στις πάνω από 180 εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει η Cisco από το 1993), σε οικονομικές συσπειρώσεις και στα παγκόσμια κανάλια διανομής.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, υπάρχουν περισσότερα από 40 σενάρια ψηφιοποίησης -μέσω του «Internet of Everything»- που μπορούν να υλοποιηθούν, όπως: Έξυπνες πόλεις, συνδεδεμένες μεταφορές, έξυπνη παραγωγή, εφοδιαστική αλυσίδα, εθνική ασφάλεια κυβερνοχώρου, έξυπνα συνδεδεμένη διακυβέρνηση, ιατρική περίθαλψη, ευρυζωνικές υποδομές επόμενης γενιάς, παραγωγικότητα υπαλλήλων κ.α.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.