Quantcast
Συναγερμός για τον κορονοϊό: Ποιοι εισηγούνται να εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο και στην Αττική - enikonomia.gr
share

Συναγερμός για τον κορονοϊό: Ποιοι εισηγούνται να εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο και στην Αττική

δημοσιεύτηκε:

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την αναχαίτιση της πανδημίας τουκορονοϊού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν δεν ανακοπεί η διασπορά του ιού, θα επιβληθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες. Προειδοποιητικό καμπανάκι αποτελεί για το Λεκανοπέδιο της Αττικής το lockdown που εφαρμόστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη.
Παρά το γεγονός ότι η επιδηµιολογική καµπύλη δεν εµφανίζει εκθετική αύξηση, η υποεκτίµηση του αριθµού των κρουσµάτων προκαλεί εύλογη ανησυχία για την πραγµατική πορεία της πανδηµίας και την εξέλιξή της το επόµενο χρονικό διάστηµα. «Η κατάσταση είναι ρευστή και ανά πάσα στιγµή µπορεί να ανατραπεί», εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και προσθέτει ότι παίζουµε… κρυφτό µε τον ιό. Σύµφωνα µε τον κ. Βατόπουλο, η χώρα µας ευνοήθηκε από τις υψηλές θερµοκρασίες, που µειώνουν τη µεταδοτικότητα, ωστόσο σύντοµα θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληµατισµό. «Εάν δεν καταφέρουµε να ελέγξουµε την πορεία της πανδηµίας, µε την πτώση της θερµοκρασίας, θα πάµε αναγκαστικά σε κλιµάκωση των µέτρων, όπως είδαµε στις γειτονικές χώρες. Τα επόµενα βήµατα είναι η υποχρεωτική χρήση µάσκας σε όλους τους χώρους και η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες», καταλήγει ο καθηγητής. Η συζήτηση για τα επόµενα, πιο αυστηρά µέτρα, κατά το γαλλικό µοντέλο, µόλις άρχισε, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήµονες που µετέχουν στην επιτροπή των λοιµωξιολόγων που εκτιµούν ότι, αν δεν ληφθούν τις επόµενες ηµέρες, µπορεί το ρεβεγιόν να µοιάζει µε την Ανάσταση του περασµένου Απριλίου, όταν οι Έλληνες γιόρτασαν στα µπαλκόνια τους.
Την ανάγκη να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ και να γίνει µεγαλύτερη προσπάθεια για τη µείωση της έκθεσης στον ιό τονίζει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. «Προκαλεί εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι προχωράµε προς τον χειµώνα χωρίς να έχουν επιλυθεί σηµαντικά προβλήµατα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού», προσθέτει η καθηγήτρια και εξηγεί: «Για παράδειγµα, τα µέσα µαζικής µεταφοράς παραµένουν χώροι υπερβολικού συνωστισµού, που ευνοούν τη µετάδοση του ιού. Επίσης, πρέπει να δηµιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στους επαγγελµατικούς χώρους, που αποτελούν σηµαντικό παράγοντα κινδύνου για τη διασπορά του ιού. Είναι σηµαντικό να δοθούν κίνητρα στους εργαζοµένους για να κάνουν εύκολα και γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ, καθώς και να διασφαλιστεί η οικονοµική κάλυψη των χαµένων ηµεροµισθίων τους σε περίπτωση που νοσήσουν. Επίσης, πρέπει να ληφθεί µέριµνα για τη θέρµανση των επαγγελµατικών χώρων. Οσοι χρησιµοποιούν air condition να τα αντικαταστήσουν µε καλοριφέρ. Να µην ξεχνάµε και τις παλιές συνήθειες του τακτικού αερισµού των χώρων µας».
Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθηγητής Θεραπευτικής Αιµατολογίας-Ογκολογίας, Θάνος ∆ηµόπουλος εξηγεί ότι αρκετά υποψήφια εµβόλια βρίσκονται σε κλινικές δοκιµές φάσης 3 και αξιολογούνται σε µεγάλο αριθµό ασθενών ως προς την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει ότι οι όψιµες φάσεις των κλινικών µελετών θα ολοκληρωθούν µε την ίδια ταχύτητα που ολοκληρώθηκαν οι πρώιµες φάσεις ανάπτυξης νέων εµβολίων. Ωστόσο, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι είναι πολύ πιθανό στις αρχές του νέου έτους να υπάρχει η έγκριση ενός ή και περισσότερων εµβολίων από τις ρυθµιστικές Αρχές. Βέβαια, προσθέτει ότι θα περάσουν κάποιοι µήνες µέχρι να κυκλοφορήσει το εµβόλιο στην παγκόσµια αγορά και να είναι διαθέσιµο για µεγάλες πληθυσµιακές οµάδες. Μετά την έγκριση από τις ρυθµιστικές Αρχές, το εµβόλιο θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις πληθυσµιακές οµάδες που διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή στους υγειονοµικούς υπαλλήλους, καθώς και σε όσους έχουν αυξηµένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως οι ασθενείς µε συµπαροµαρτούντα νοσήµατα και χρόνιες παθήσεις

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.