Quantcast
Άδεια ειδικού σκοπού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές - enikonomia.gr
share

Άδεια ειδικού σκοπού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

δημοσιεύτηκε:

Από τις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η άδεια ειδικού σκοπού στις πληττόμενες επιχειρήσεις για τον μήνα Νοέμβριο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως είπε «επιδίωξή μας είναι, όσο το δυνατόν συντομότερα και με πιθανό σενάριο οι πληρωμές να αρχίσουν από τις 12 Δεκεμβρίου» .
Επίσης σημείωσε ότι, όλο το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης παρέμεινε η διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού μισθού τους, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολέσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο μέλλον.
«Και πράγματι το υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε τον κοινωνικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, με τελικό αποδέκτη τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), για το διάστημα αυτό με ποσό που ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Αποδείξαμε, λοιπόν, στην πράξη όλο αυτό το διάστημα, που έπρεπε να διαχειριστούμε τις έκτακτες και πρωτοφανείς αυτές καταστάσεις, λόγω της πανδημίας, ότι η κυβέρνησή μας δεν λειτούργησε μόνο αποτελεσματικά, αλλά κυρίαρχα με ευαισθησία, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
Οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και οι ενέργειες του υπουργείου Εργασίας
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.
«Αναμφίβολα το 2020 αποτελεί μία ξεχωριστή χρονιά, λόγω της πανδημίας, που σίγουρα θα την θυμόμαστε όλοι. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στον τομέα υγείας, αλλά αφήνουν και ένα βαρύ αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία και κυρίως στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας, ο τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά εργασίας κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός, κάτι που επιβεβαίωσαν πρόσφατα όχι μόνο τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ και του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” για την ανεργία και τη μισθωτή απασχόληση, αλλά η επιβεβαίωση ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστών παγκοσμίου κύρους και φήμης οικονομολόγων, οι οποίοι με επαινετικό τρόπο δείχνουν την Ελλάδα ως το καλύτερο υπόδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης για τους εργαζόμενους» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τρεις σημαντικοί παράγοντες για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά εργασίας: «πρώτον, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αποφασιστικότητα, τη μεθοδικότητα και τα αντανακλαστικά που έδειξαν. Δεύτερον, οι πολύ κρίσιμες και σωστές αποφάσεις, που ελήφθησαν από την αρχή από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, με δέσμη μέτρων, που λειτούργησαν καταλυτικά, όπως ενδεικτικά αναστολή συμβάσεων εργασίας, ακύρωση απολύσεων, υποχρέωση για διατήρηση θέσεων εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή. Τρίτον, το υπουργείο Εργασίας με το καινοτόμο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, που σήκωσε όλο το βάρος διαχείρισης στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
«Η “ΕΡΓΑΝΗ”, που την δημιουργήσαμε την 1η Μαρτίου 2013 στο υπουργείο Εργασίας για λόγους μείωσης γραφειοκρατίας και ως ηλεκτρονική ασπίδα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ως “όπλο” στα χέρια των Επιθεωρητών Εργασίας του ΣΕΠΕ, μετεξελίχθηκε στον πιο νευραλγικό βραχίονα της δύσκολης αυτής περιόδου για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των Δώρων σε εκατομμύρια εργαζόμενους και χιλιάδες επιχειρήσεις. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στην Ελλάδα χωρίς την “ΕΡΓΑΝΗ”. Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2020, η “ΕΡΓΑΝΗ” θα έχει καταβάλει περίπου 3,5 εκατομμύρια πληρωμές σε εργαζόμενους σε 186.000 επιχειρήσεις και ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης , αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εργασίας και των στελεχών του, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των λογιστών και των οικονομικών στελεχών των επιχειρήσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.