Της Μαρίας Δεναξά
«Η Γαλλία μελετά ένα “σχέδιο ανάκαμψης με 25 (κράτη-μέλη)” εάν η Πολωνία και η Ουγγαρία εξακολουθήσουν να μην ψηφίζουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» αναφέρει η εφημερίδα Le Monde. «Ο Clément Beaune, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δηλώνει επίσης, στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι η Γαλλία θα ασκήσει βέτο εάν μια συμφωνία για το Brexit αποδειχθεί ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά της ».
Όσον αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Clément Beaune δηλώνει : «Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ξεκινά την 1η Ιανουαρίου. Εάν η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθήσουν να αρνούνται να εγκρίνουν τα πράγματα ως έχουν, τότε θα πρέπει να βρεθεί μια πιο ριζοσπαστική λύση, που είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, από τα 25 μέλη, είπε. Είναι νομικά βαρύ αλλά εφικτό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν θα θυσιάσουμε την ανάκαμψη ή το κράτος δικαίου » .
Στη συνέχεια στο άρθρο αναφέρει ότι στις 16 Νοεμβρίου, η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο στην έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 καθώς και του σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο από κοινού αντιπροσωπεύει 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι Ευρωπαϊκές αρχές έχουν συνδέσει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά ταμεία με το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Εάν η Ένωση προχωρήσει με 25 αντί 27, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, υπενθύμισε ο Clément Beaune : « Αυτό το γνωρίζουν οι Ούγγροι και οι Πολωνοί. Αυτό ισχύει επίσης για τη χρηματοδότηση των ταμείων συνοχής που προορίζονται για αυτούς. Θα μπορούσαν να μειωθούν ή να επιβραδυνθούν έως ότου ψηφιστεί ο πολυετής προϋπολογισμός. Θα χάσουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά η άμεση συνέπεια της έλλειψης νέου προϋπολογισμού εάν διατηρήσουν το βέτο τους στο σύνολο. »
Η Γαλλία θα ασκήσει βέτο εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών διαπραγματευτών και αποδειχθεί ότι δεν είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά της, πρόσθεσε ο Clément Beaune, ο οποίος είπε συγκεκριμένα : «Σε αυτό το τεστ κυριαρχίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί τους δικούς της, τα συμφέροντά της και το μοντέλο της. Θα το κάνουμε. Εάν υπάρχει συμφωνία, θα αξιολογήσουμε το κείμενο, θα το αναλύσουμε, δήλωσε ο Υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων. Αλλά, εάν η συμφωνία δεν είναι καλή και δεν είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά μας, και ιδίως για τους αλιείς, εμείς, ως Γαλλία, όπως κάθε κράτος μέλος, θα μπορούσαμε να την αρνηθούμε. » Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο τομέας της αλιείας είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ.
«Η 100% πρόσβαση στις αλιευτικές ποσοστώσεις στη θαλάσσια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωρίζουμε ότι έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε όμως ευρεία και βιώσιμη πρόσβαση. Οι Βρετανοί δεν μπορούν αφενός να θέλουν πρόσβαση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και, αφετέρου, να αποκλείσουν την αλιεία από αυτήν » , ανέφερε ο Clément Beaune.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Υφυπουργό, το Παρίσι δεν είναι απομονωμένο σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στο Λονδίνο και η Γαλλία αισθάνεται ότι υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. « Όσον αφορά την Καγκελάριο, θέλει μια συμφωνία, αλλά υπερασπίζεται τα αιτήματα μας και γνωρίζει αρκετά καλά την ευρωπαϊκή αγορά για να μαντέψει πώς η γερμανική οικονομία θα υποφέρει από μια κακή συμφωνία. Εν ολίγοις, το βρετανικό στοίχημα για διαίρεση της Ένωσης απέτυχε» ανέφερε.