Quantcast
Ανοίγουν και τα κλειστά εμπορικά κέντρα με το click away: Πώς θα λειτουργούν - Τι αναφέρεται στο ΦΕΚ - enikonomia.gr
share

Ανοίγουν και τα κλειστά εμπορικά κέντρα με το click away: Πώς θα λειτουργούν – Τι αναφέρεται στο ΦΕΚ

δημοσιεύτηκε:

Όχι μόνο τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, αλλά και τα γνωστά κλειστά εμπορικά κέντρα, είναι δυνατόν να λειτουργούν από σήμερα Κυριακή, υπό προϋποθέσεις, με βάση το πολυσέλιδο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο ΓΓ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μπορούν να δημιουργήσουν σταντ σε εξωτερικούς χώρους, να δέχονται παραγγελίες και να παραδίδουν προϊόντα αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ μέχρι στιγμής -πρώτη μέρα της παράδοσης εκτός-, η κίνηση της αγοράς είναι υποτονική, ενώ σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Πάτρα και τα Χάνια γίνονται μόνο τηλεφωνικές παραγγελίες. Άλλοι επιχειρηματίες έχουν βάλει μπαλαντέζα για να εξυπηρετούν τους πελάτες με τα POS. Αυξημένη είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ και σε υπεραγορές τροφίμων. Όμως μεγάλες αλυσίδες δέχθηκαν χιλιάδες παραγγελίες, και κάποιες εξ αυτών παραδίδουν την παραγγελία την επομένη.

Ειδικότερα, με βάση το ΦΕΚ, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00. Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Αρνητικός στο click away, που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή, εμφανίστηκε πάντως στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθάνε, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε το ΦΕΚ για το click away


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.