Το κλίμα μεταξύ των βαλκανικών χωρών όσον αφορά την προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι για μία ακόμη φορά τεταμένο. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κυριακή στις Βρυξέλλες η συζήτηση για το χτίσιμο φραχτών στα Βαλκάνια δείχνει να αναθερμαίνεται. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η χθεσινοβραδινή δήλωση του σλοβένου πρωθυπουργού Μίρο Τσεράρ ότι η προοπτική χτισίματος φράχτη στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους 2.000.000 κατοίκους βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τότε που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία κι οι πρόσφυγες είναι πλέον αναγκασμένοι να επιχειρούν τη μετάβασή τους στη Γερμανία και την Αυστρία μέσω της Σλοβενίας. Από το προηγούμενο Σάββατο μέχρι σήμερα το απόγευμα έφτασαν στη χώρα 50.400 πρόσφυγες.
Ακόμη κι ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δείχνει να μην αποκλείει την ιδέα. «Οι φράχτες θα μπορούσαν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα σύνορα» δήλωσε στο αυστριακό ραδιόφωνο. Παράλληλα αναφέρθηκε στον φράχτη που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία καθώς και σε εκείνους που έχει χτίσει η Ισπανία στη Θέουτα και τη Μελίγια.
Οι ελπίδες για τη Σύνοδο Κορυφής
Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή εννέα κρατών-μελών της ΕΕ -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας- αλλά και της Σερβίας και της ΠΓΜΔ. Σύμφωνα με την Κομισιόν η σύνοδος αποβλέπει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ήδη η Σερβία και η Κροατία, οι οποίες εδώ και εβδομάδες εξαπολύουν κατηγορίες εκατέρωθεν, φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σε μια πρώτη συμφωνία ως προς τη μεταφορά των προσφύγων. Σύμφωνα με αυτή, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται με κροατικά τρένα από τη σερβική συνοριακή πόλη Σιντ στο Σλαβόνσκι Μπροντ της Κροατίας, όπως συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο κρατών.
Άλλωστε πάγια θέση του κ. Γιούνκερ αποτελεί ότι τα τείχη και οι φράχτες δεν αποτελούν λύση σύμφωνη με το πνεύμα της Ευρώπης. Από την πλευρά της η Σλοβενία, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των γεγονότων, ελπίζει ότι η Σύνοδος θα αποφασίσει την ενίσχυσή της με 140 εκατομμύρια ευρώ αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πηγή: Deutsche Welle