Της Άννας Κανδύλη
Σαν να ήταν ένα δικό της «μαγαζί» χρησιμοποιούσε τη Folli Follie η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μέχρι και λίγο πριν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρεθούν στη φυλακή. Αυτή ήταν το «πορτοφόλι» τους ούτως ώστε να καλύπτεται η μεγάλη ζωή που έκαναν και να αυξάνεται η προσωπική τους περιουσία.
Aλλωστε, ο έλεγχος ήταν ανύπαρκτος, όπως διαπιστώνει και η ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC, αφού, παρόλο που η ελεγκτική επιτροπή της εταιρείας όφειλε να συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφότου η Folli Follie μπήκε το 1997 στο Χρηματιστήριο, η πρώτη επίσημη συνεδρίασή της καταγράφεται στις 21 Ιουνίου 2018. Έναν και πλέον μήνα, δηλαδή, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM, που αποκάλυψε πως η ευρωστία της ήταν εικονική. Και πώς να μην ήταν ανύπαρκτος ο έλεγχος, αφού επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας ήταν ο πεθερός του Τζ. Κουτσολιούτσου, οδοντίατρος στο επάγγελμα;
Τα «χλιδάτα» πάρτι
Στις 220 σελίδες της έκθεσης, συν τα παραρτήματα που τη συνοδεύουν, περιγράφεται ένα «ξεζούμισμα» της Folli Follie από την οικογένεια. Προκειμένου, δε, να μη φαίνεται ότι εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στις δικές τους τσέπες, «στήθηκαν» εταιρείες συμβούλων και άλλες, οι οποίες δήθεν παρείχαν υπηρεσίες στον όμιλο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκαν στους Δημήτρη και Τζ. Κουτσολιούτσο. Έτσι, η πολύπαθη FF βρέθηκε να πληρώνει για την αγορά ακινήτων της οικογένειας, την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, επίπλων για τα σπίτια τους, για τα «χλιδάτα» πάρτι τους, για τη ναύλωση των σκαφών αναψυχής τους και για τα τηλέφωνά τους, που ήταν πάνω από 40. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να χρεώσουν στην εταιρεία την επισκευή οικιακής ηλεκτρικής συσκευής τους, κόστους μόλις 537 ευρώ, τα κρασιά τους, που κόστιζαν περί τα 60.000 ευρώ ετησίως, αλλά και τα golf trikes του Δ. Κουτσολιούτσου, 48 τον αριθμό για το 2008, αξίας 36.708 δολαρίων. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση, οι άλλοτε ισχυροί άνδρες της οικογένειας εκμεταλλεύτηκαν την πληροφόρηση που, ως επικεφαλής, είχαν για να κάνουν «παιχνίδια» προς όφελός τους με τη μετοχή. Ειδικά την περίοδο πριν από την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών σε ελβετική εταιρεία, γνωρίζοντας ότι μόλις γίνει γνωστή η συμφωνία η μετοχή θα «απογειωνόταν», φρόντισαν να αγοράσουν μεγάλα πακέτα μετοχών που πλήρωσε η FF, αλλά το όφελος των εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε στους δικούς τους προσωπικούς λογαριασμούς. Ενίοτε, στενοί τους συνεργάτες φαίνεται να παρείχαν «πολύτιμη» πληροφόρηση και σε δικούς τους ανθρώπους, όπως στον Ελληνα πρόξενο στο Χονγκ Κονγκ, βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews