Νέες διεθνείς διασυνδέσεις και μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε νησιά (αρχής γενομένης από τη Νάξο) και την ηπειρωτική Ελλάδα προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό αναφέρεται στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή για την περίοδο 2022-2031 το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Στον τομέα των διεθνών διασυνδέσεων: επίσπευση κατά ένα εξάμηνο της ολοκλήρωσης της γραμμής Ν. Σάντας – Maritsa East (Βουλγαρία) προκειμένου να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022. Παράλληλα εξετάζεται η ανάπτυξη νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης 500-1000 μεγαβάτ με την Ιταλία, η κατασκευή νέας διασύνδεσης με την Αλβανία και η αναβάθμιση της διασύνδεσης 400 κιλοβόλτ με τη Β. Μακεδονία.
-Στον τομέα της αποθήκευσης: πιλοτική εγκατάσταση συσσωρευτών στη Νάξο, ισχύος 7 έως 10 MW, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022. Ανάλογα σχέδια προβλέπονται και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου τα έργα αποθήκευσης θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση τοπικών συμφορήσεων λόγω της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.
-Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: οι νέες μονάδες προϋποθέτουν την υλοποίηση σημαντικών έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και την επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς 400 kV στην Πελοπόννησο, ο ΑΔΜΗΕ θέτει τις βάσεις για δημιουργία χώρου 3 GW για ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα.
-Υπεράκτια αιολικά πάρκα: προτείνεται η ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό τη βέλτιστη «κοινή» σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή αιολικών πάρκων επί νησιών που θα ανήκουν σε διαφορετικούς παραγωγούς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, αναφέρει σχετικά: «Τα δεκαετή προγράμματα που καταρτίζει κάθε χρόνο ο Διαχειριστής δεν αποτελούν μια θεωρητική άσκηση. Είναι ξεκάθαρα σχέδια υλοποίησης με φιλόδοξα αλλά εφικτά χρονοδιαγράμματα. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουμε “ξεκλειδώσει” μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ και έχουμε υλοποιήσει έργα που ήταν “κολλημένα” για πολλά χρόνια. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των επενδύσεων μέσω των νέων προοπτικών που ανοίγονται με τη διασύνδεση μεγάλων έργων ΑΠΕ, την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και με τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ είναι “enabler” της ενεργειακής μετάβασης που αποτελεί ύψιστη πολιτική προτεραιότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
ΑΔΜΗΕ: Νέες διεθνείς διασυνδέσεις και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας σε νησιά και ηπειρωτική χώρα
δημοσιεύτηκε:
22:58
, 5 Ιανουαρίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα