Quantcast
Κρέτσος (ΓΓΕΕ): Με τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ λέμε όχι στη σύγκρουση συμφερόντων - enikonomia.gr
share

Κρέτσος (ΓΓΕΕ): Με τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ λέμε όχι στη σύγκρουση συμφερόντων

δημοσιεύτηκε:

Αναλυτική συνέντευξη του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με κύριο θέμα τον νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και τίτλο «Η τηλεόραση για τον ΣΥΡΙΖΑ: στοπ στη σύγκρουση συμφερόντων», φιλοξενεί σήμερα η ιταλική αριστερή εφημερίδα Ιl Manifesto.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Κρέτσος τονίζει:

«Το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε έλθει στην ελληνική βουλή εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Η χώρα μας καθυστέρησε πάρα πολύ θα ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο και τον μιντιακό της χώρο. Ο χώρος της επικοινωνίας πατά και σχετίζεται με παρά σε πολύ ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Μιλώ για το θέμα της διαφάνειας, της δυνατότητας να υπάρχουν σχέσεις “ιδιαίτερες” μεταξύ αυτών που κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης και τραπεζικών ομίλων, αναφέρομαι στο ότι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο και να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και την πολιτική τάξη. Στην Ελλάδα έχουμε ένα μεγάλο θέμα με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, γίνεται μια προσπάθεια όλα αυτά να ξεπερασθούν και να αλλάξει και το brand name της χώρας, για να πάψει να ταυτίζεται με αυτά τα θέματα. Καταβάλλουμε, επίσης, μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, από τη στιγμή που ένα μιντιακό σύστημα που δεν διέπεται από κανόνες και είναι άναρχο, ασκεί πιέσεις και επί των δημοσιογράφων».

Ο κ. Κρέτσος, παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας στη Μanifesto, αναφέρει ότι «αυτό το νομοσχέδιο έθεσε σαφείς κανόνες σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός τηλεοπτικού καναλιού εθνικής εμβέλειας, ψηφιακής εκπομπής» προσθέτοντας ότι «όποιος θέλει να είναι καναλάρχης θα πρέπει να βασίζεται στο πόθεν έσχες του, να μην έχει καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, όπως η δόλια πτώχευση, ενώ δεν μπορεί μια επιχείρηση η οποία συνάπτει συμβάσεις με το δημόσιο να είναι συγχρόνως και ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης».

Απαντώντας σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας για το αν, με τoν νόμο αυτόν, η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφευχθεί και στην Ελλάδα, το φαινόμενο του «μπερλουσκονισμού», ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει:

«Νομίζω ότι οι Ιταλοί πολίτες μπορούν να κατανοήσουν την προσπάθεια που κάνει αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, αφενός λόγω του φαινομένου που βιώνει η χώρα τους όλα αυτά τα χρόνια, με την κυριαρχία των μέσων ενημέρωσης από τον Μπερλουσκόνι, αλλά και με την εμπειρία της πρόσφατης αδειοδότησης των παρόχων ψηφιακής εκπομπής στην Ιταλία. Και στην περίπτωση αυτήν, κάποια ισχυρά συμφέροντα στον χώρο της ενημέρωσης, προσπάθησαν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να ακυρώσουν τη διαδικασία».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, ο Λευτέρης Κρέτσος τόνισε ότι ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, λόγω και της επιβεβαίωσης της δέσμευσης για αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η Ελλάδα απομακρύνεται με ταχείς ρυθμούς και από τον κίνδυνο του Grexit, και μπαίνουμε σε μια φάση ομαλότητας και ηρεμίας. Για να μπορέσει, όμως, να ευδοκιμήσει, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως ήταν, ακριβώς, και το νομοσχέδιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» δηλώνει, τέλος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Il Manifesto.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.