Θα μειωθεί περαιτέρω το όριο του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων επί του εισοδήματος των φορολογουμένων, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο MEGA.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση τι σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι για το καθεστώς των αποδείξεων καθώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να μαζέψουν το 30% του εισοδήματος τους με πλαστικό χρήμα ούτε για το 2020 πιθανόν ούτε και για το 2021 είπε ότι, “υπάρχει μια πτώση της κατανάλωσης. Αυτό είναι βέβαιον, η οποία είναι μια βίαια πτώση κατανάλωσης που οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε lockdown. Συνεπώς δεν μπορεί αυτή η πτώση της κατανάλωσης να μην αντανακλά και στο ποσοστό μείωσης .Από εκεί και πέρα , υπάρχει και μια σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εγώ υπολογίζω ότι μπορεί να είναι 8% με 10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία”.
“Θα πρέπει να μετρήσουμε τις καταναλώσεις του 2020 που περιμένουμε τώρα, να δούμε και τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον μια πρώτη εκτίμηση από τις αυτοματοποιημένες και θα μετρήσουμε για να δούμε ποια θα είναι η μείωση”, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν αυτό το 30% επί του εισοδήματος, θα εφαρμοστεί είπε ότι, ” θα είναι κάτι λιγότερο αλλά το πόσο θα είναι, δεν μπορώ να το πω γιατί δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι το ίδιο θα ισχύσει και το 2021. δηλαδή θα υπάρχει το ποσοστό του 30% και θα δούμε εάν χρειαστεί να κάνουμε μια παρέμβαση στη χρονιά αυτή στη βάση της αναγκαστικής πτώσης κατανάλωσης. Αυτό το μέτρο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο για τα δημόσια οικονομικά. Τα δημόσια οικονομικά έχουν υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν έχουμε πλεονάσματα, έχουμε πια σοβαρά πρωτογενή ελλείμματα πέρσι και φέτος. Αλλά είναι και ένα δίκαιο μέτρο με την έννοια ότι βοηθάει πάρα πολύ να μειωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε λογικοί έναντι του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμοστεί”.
Για τα τεκμήρια διαβίωσης
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης λέγοντας ότι είναι “πολύ σύνθετο το θέμα γιατί έχουμε δύο πράγματα:
Το ένα είναι ότι υπάρχουν όλες αυτές οι βοήθειες οι κρατικές οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα αλλά στην πράξη καλύπτουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.Και είναι σύνθετο το να τις λάβεις υπόψη. Γιατί ας πούμε η επιστρεπτέα προκαταβολή , ένα κομμάτι της είναι μη επιστρεπτέο σε μια περίοδο θα υπάρξει και στις προηγούμενες περιόδους κάτι τέτοιο .Ένα κομμάτι μόνο ως αυτό πηγαίνει ως εισόδημα υπάρχει και κάλυψη των επιχειρήσεων .Ένας δύσκολος αλγόριθμος που θα μας απασχολήσει από τον Απρίλιο , Μάιο και μετά”.
Σε ερώτηση εάν βρίσκεται στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ το θέμα των τεκμηρίων είπε ” Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια και το πώς θα λειτουργήσουν αυτή τη χρονιά .Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια διαφορετική υπόθεση”.
Σκυλακάκης: Τι θα γίνει με το καθεστώς αποδείξεων και τα τεκμήρια – ΒΙΝΤΕΟ
δημοσιεύτηκε:
21:03
, 14 Φεβρουαρίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
16 λεπτά πριν
Επίδομα 830 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι μπορούν να το λάβουν και πώς-Βήμα βήμα η διαδικασία
16 λεπτά πριν