Τρία «στοιχήματα» καλείται να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών έως ότου ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων: Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μια άποψη για το πως θα διαχειριστεί «καυτά» μέτωπα, όπως η υποχρέωση του 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και η προκαταβολή φόρου.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Εάν υπάρχει κάτι κοινό και δεδομένο στο πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών τα ζητήματα που προκύπτουν στη «σκιά» της πανδημίας και με τις ανάγκες των πολιτών να γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές, είναι.. ο δημοσιονομικός χώρος: Δηλαδή η αντιμετώπιση κάθε ζητήματος, ανάλογα με τα περιθώρια που αφήνουν τα κρατικά ταμεία. Ένα από τα τρία «στοιχήματα» που έχει το υπουργείο μπροστά του, είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Τα σενάρια για κατάργηση των e- αποδείξεων
Κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε μέσω καρτών ή e-banking, ίσες με ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος του. Διαφορετικά του επιβάλλεται φόρος 22%, στην διαφορά που προκύπτει.
Υπήρξε η σκέψη, η συγκεκριμένη υποχρέωση να καταργηθεί, όμως όπως φαίνεται δεν πρόκειται για μία… εύκολη απόφαση: Όπως τόνιζαν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών «καταγράφεται βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown και ταυτόχρονα σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μία αύξηση που υπολογίζεται στο 8 με 10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία. Θα πρέπει να μετρήσουμε την κατανάλωση του 2020, να δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις για να καταλήξουμε πως θα κινηθούμε»
«Ανοιχτό» για τις e- αποδείξεις έως τον Απρίλιο
Το ίδιο στέλεχος πάντως άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ληφθεί υπόψη για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς να είναι «είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα», λέγοντας όμως πως και για την τρέχουσα χρήση «θα εξετάσουμε την πιθανότητα αν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια παρέμβαση». Σύμφωνα, πάντως, με τι πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020 προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω, αλλά και την ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός του με e-αποδείξεις.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί έως την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που αναμένται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.
Και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο τραπέζι
Το άλλο στοίχημα αφορά στην προκαταβολή φόρου: Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να πάνε πιο πίσω, στο τραπέζι θα πέσει μέχρι τον Απρίλιο και το ενδεχόμενο να μειωθεί η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων: Βάσει των σχεδιασμών το «μοντέλο» που θα υιοθετηθεί θα είναι ίδιο με εκείνο της περασμένης χρονιάς. Δηλαδή, θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου:
• Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
• Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
• Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
• Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
«Χειρουργικού» τύπου παρεμβάσεις στα τεκμήρια
Το τρίτο στοίχημα του Υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με τα τεκμήρια: Τα τεκμήρια διαβίωσης απειλούν εφέτος χιλιάδες νοικοκυριά που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω πανδημίας, έτσι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου έχει βάλει το θέμα στο τραπέζι εξετάζοντας παρεμβάσεις «χειρουργικού» τύπου: Εδώ να υπενθυμίσουμε πως με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά πλήρωσαν φόρους για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν.
Με υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκαν περίπου ένας στους τρεις μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, 4 στους 10 εισοδηματίες, ενώ στην «τσιμπίδα» πιάστηκαν και ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κυρίως με μικρές συντάξεις οι οποίοι μένουν σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο σπίτι και έχουν αυτοκίνητο. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς στα τεκμήρια διαβίωσης περιλαμβάνονται:
1. Κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
2. Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
3. Δίδακτρα: Τεκμήριο αποτελούν τα ποσά που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
4. Βοηθητικό προσωπικό: Το τεκμήριο διαβίωσης αφορά οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
5. Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
6. Πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
7. Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης: Ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.