Των Δ. Πανανού, Γ. Σιαδήμα, Π. Γαλιατσάτου
Στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου δίνει προτεραιότητα η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επαναλειτουργία των σχολείων. Για την περίοδο μετά το τρίτο lockdown, στο Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζονται σε ένα άνοιγμα με δόσεις, όπου πρώτο θα ξεκινήσει το λιανεμπόριο, προκειμένου να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά κανονικότητας. Για το κυβερνητικό επιτελείο, ζητούμενα είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού και η περιττή κινητικότητα και με βάση αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα το λιανεμπόριο και στη συνέχεια σχολεία και άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, σχεδιάζεται να υπάρξει και ένα ειδικό sms που θα είναι διαθέσιμο μόνο μια φορά την ημέρα και με περιορισμένη χρονική διάρκεια, ώστε να μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα καταστήματα. Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 1η και η 8η Μαρτίου, ωστόσο, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του, «όλα θα κριθούν με βάση την εικόνα των ΜΕΘ στην Αττική και τον αριθμό των κρουσμάτων». Η βούληση της κυβέρνησης είναι, όταν ολοκληρωθεί το νέο αυστηρό lockdown στην Αττική και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, η σταδιακή άρση των μέτρων να ξεκινήσει από την αγορά, εφόσον φυσικά δώσει το «πράσινο φως» και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Να σημειωθεί ότι τα νούμερα δείχνουν πως υπάρχει σταθεροποίηση των νοσηλειών, ενώ οι ειδικοί θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους τα επόμενα 24ωρα όταν και θα έχουν καθαρή εικόνα από την απόδοση των μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως το lockdown κοστίζει στο κράτος 2,5-3 δισ. ευρώ συνολικά τον μήνα, ενώ μόνο το λιανεμπόριο 1,4 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως σε αυτή τη φάση το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ωστόσο, η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου δεν σημαίνει πως δεν θα ισχύσουν τα sms στο 13033 και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ, αφού οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα παραμείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα είναι ολική, χωρίς ραντεβού, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρχει κόφτης για τους καταναλωτές, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις με αφορμή την επίσκεψη σε ένα κατάστημα για την αγορά προϊόντων. Εν ολίγοις το σχέδιο προβλέπει:
– Το πλήρες άνοιγμα όλων των κλάδων του εμπορίου χωρίς ραντεβού. Όπως, δηλαδή, άνοιξε η αγορά μετά τα Χριστούγεννα.
– Η επίσκεψη στα καταστήματα θα πραγματοποιείται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.
– Θα ισχύουν ο μέγιστος αριθμός πελατών σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ. (4 άτομα στα 100 τ.μ.), αλλά και οι κανόνες ασφαλείας.
Κόφτης
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπο για να ελέγξουν την κίνηση στην αγορά ώστε να μη δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα sms που θα αφορά αποκλειστικά μετακίνηση για αγορές. Η διαφορά, όμως, σε σχέση με τώρα είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα στέλνουν μήνυμα στο 13033, αλλά σε άλλο 5ψήφιο αριθμό. Με αυτό τον τρόπο θα αποδεικνύεται ότι κάποιος μετακινείται μόνο και μόνο για να επισκεφθεί τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Παράλληλα, δεν θα μπορεί να στέλνει πάνω από ένα sms την ημέρα, ενώ η διάρκεια του μηνύματος δεν θα ξεπερνά τις 2 ή τις 3 ώρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 2-3 ωρών οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν επισκεφθεί το κατάστημα που επιθυμούν και να έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Ετσι, θα ελεγχθεί η άσκοπη μετακίνηση και τα καταστήματα θα έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews