Για μια ώρα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε το προσφυγικό, η οικονομική κρίση, οι περιφερειακές εξελίξεις το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.
O κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξέθεσε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα hot spots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.
«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες αλλά η Κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει. «Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Σταϊνμάγερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ως το μεγάλο ζήτημα της περιόδου σημειώνοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.
Λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας. «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην πολιτική και τη διπλωματία και πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο που επειγόντως χρειαζόμαστε» σημείωσε.
«Χαίρομαι που έχω ένα συνάδελφο που γνωρίζει τη Γερμανία» είπε για τον κ. Κοτζιά και πρόσθεσε: «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για την πολιτική και τη διπλωματία, είναι το θεμέλιο που θέλουμε αυτή τη χρονική στιγμή, εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Παράλληλα, εξέφρασε το σεβασμό του Βερολίνου στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της, προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποκόμισα από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό. Όποιος υπογράφει για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζει ότι οι επιβαρύνσεις εμφανίζονται αμέσως αλλά η έλευση του αποτελέσματος αργεί. Χρειάζεται εμμονή.»
Ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, εκτιμώντας ότι η αντιμετώπισή του είναι πρόκληση για όλη την ΕΕ, μεγαλύτερη και από εκείνη της οικονομικής κρίσης. «Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά» συνέχισε.
Αναφερόμενος στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε: «Ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας.
» Η λύση δεν θα βρεθεί από μία χώρα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποίηση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαϊκών χωρών για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές» κατέληξε.