Έως σήμερα Παρασκευή μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να λάβουν την κρατική επιδότηση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορά στην κάλυψη παγίων δαπανών με τη μορφή voucher που θα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Επίσης σημειώνεται ότι, από το τέλος Ιουλίου αναμένεται να διατεθούν στους δικαιούχους 50.000 πιστωτικά κουπόνια που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής;
1.Οι πάγιες δαπάνες
Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται αυτές που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
2. Ξεκινά αύριο ο έλεγχος
Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μαζί με την αίτηση υποχρεωτικά και το έντυπο Ε3 .Ωστόσο αύριο αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη λήψη της ενίσχυσης και αμέσως μετά θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα προσδιορίζει το ύψος της ενίσχυσης , τα ανώτατα όρια και τις λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος
3.Τα κριτήρια
Για να κερδίσουν το φορο-κουπόνι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
-Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
-Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
-Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
-Να έχουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
-Να έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου