Quantcast
Η διάσκεψη της Βιέννης και η πρωτοβουλία Ομπάμα - enikonomia.gr
share

Η διάσκεψη της Βιέννης και η πρωτοβουλία Ομπάμα

δημοσιεύτηκε:

Υπουργοί Εξωτερικών από όλον τον κόσμο συναντήθηκαν σήμερα στη Βιέννη σε μία διάσκεψη με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στη διάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων κρατών, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Μάλιστα ο ιρανός υπουργός Eξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ παρευρίσκεται σε παρόμοιες συζητήσεις για πρώτη φορά.

Οι υπουργοί που προσήλθαν στη Βιέννη εξετάζουν ένα νέο σχέδιο, που θα έχει στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών εντός των επόμενων έξι μηνών, καθώς και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε μάλιστα ότι η διαδικασία θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία

 

Κι ενώ η διάσκεψη της Βιέννης βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, o πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή στη Συρία ομάδας των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων με σκοπό την ενίσχυση του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (IS).

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία μικρή ομάδα 50 περίπου κομάντος, οι οποίοι θα συνδράμουν στις προσπάθειες των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του IS. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα βρεθούν αμερικανοί στρατιώτες σε συριακό έδαφος.

 

Αλλαγή στάσης από τη Ρωσία και το Ιράν

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την αλλαγή της ρητορικής της Μόσχας και της Τεχεράνης όσον αφορά τον Σύρο πρόεδρο Mπασάρ Αλ Άσαντ. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπτολαχιάν είχε δηλώσει ότι το Ιράν «δε συνεργάζεται με τον Άσαντ με στόχο την παραμονή του στην εξουσία». Σύμφωνα με αξιωματούχο από τη Μέση Ανατολή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters «το Ιράν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε συμβιβασμό, δεχόμενο να παραμείνει ο Άσαντ στη θέση του για έξι μήνες ακόμη».

Ίσως το γεγονός αυτό να σημάνει και μια νέα τροπή στη συριακή κρίση. Άλλωστε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η σημερινή διάσκεψη αποτελεί ένα «σημάδι ελπίδας για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή». Παρ’ όλα αυτά κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την προβλεπόμενη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στη Συρία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.