Την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονται επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία μετά την αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος AKP να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία τον περασμένο Ιούνιο. Το θέμα απασχολεί και τον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία.
Η Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Μισέλ Μιντεφέρινγκ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Γερμανίας – Τουρκίας, παραχώρησε σχετική συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. H κυρία Μιντεφέρινγκ απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα δηλώνοντας πως αυτή την απάντηση θα τη δώσουν μόνο οι Τούρκοι ψηφοφόροι.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του περασμένου Ιουνίου.
Η Μισέλ Μιντεφέρινγκ πιστεύει ότι είναι πιθανός ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού δηλαδή ενός συνασπισμού ανάμεσα στο AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP.
«Πιστεύω ότι μπορούν να συμφωνήσουν. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το εάν το AKP και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να μοιραστεί την εξουσία. Αλλά οι δεύτερες εκλογές είναι και μια δεύτερη ευκαιρία, που ο Ερντογάν έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσουν στην Τουρκία να προσέρχονται σε εκλογές επ’ άπειρον.»
Ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας εξαιτίας του προσφυγικού
Συχνά τίθεται το ερώτημα εάν οι εκλογές στην Τουρκία διεξάγονται πραγματικά ελεύθερα. Οι τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, από ό,τι φαίνεται διεξήχθησαν ομαλά, με το ποσοστό συμμετοχής να αγγίζει μάλιστα το 86%. Βέβαια η ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τους Κούρδους δημιουργεί ένα μεγάλο κλίμα ανασφάλειας. Μια ένταση που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές προκάλεσε ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος με στόχο να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό. Η Μισέλ Μιντεφέρινγκ δεν μπορεί, όπως λέει, να επιβεβαιώσει αυτή τη θέση, διαπιστώνει ωστόσο ότι η ρητορεία του δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Η θέση της Τουρκίας ήρθε πάντως εκ νέου στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Μια πολιτική εξέλιξη, την οποία όφειλε να έχει αντιληφθεί νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση. «Το ότι χρειάζεται κανείς την Τουρκία, το ότι η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στην προσφυγική κρίση, το ότι την χρειαζόμαστε σε θέματα βίζας αλλά και σε άλλα θέματα δεν είναι από χθες γνωστό. Για το λόγο αυτό με ξαφνιάζει το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ και το κόμμα της το ανακάλυψαν τώρα».
Θα ήταν προτιμότερο πιστεύει η κυρία Μιντεφέρινγκ, η ΕΕ να ανοίξει και να εξετάσει σημαντικά κεφάλαια, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και στη συνέχεια να προωθήσει την ένταξη της χώρας.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Τουρκία, από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστών με 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η γερμανίδα πολιτικός θεωρεί ωστόσο σωστό το διάλογο που ξεκίνησε η γερμανική κυβέρνηση πάνω σε αυτό το θέμα.
Πηγή: DW