Στις 26 Ιουλίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων δικηγόρων και λογιστών που θα εμπλακούν στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, υπεγράφη από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς για να συμμετάσχουν στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης και στη συνέχεια, μετά τη διενέργεια εξετάσεων, να ενταχθούν στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων.
Ο αριθμός ανέρχεται σε εκατόν σαράντα (180) και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στις διαδικτυακές πλατφόρμες olomeleia.gr και oe-e.gr κατά το χρονικό διάστημα από 26/7/2021 έως 30/7/2021. Επισημαίνεται ότι στα αιτήματα τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτημάτων υπερβεί τον ανώτατο αριθμό των επαγγελματιών που μπορούν να συμμετάσχουν στον παρόντα κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης τα αιτήματα αυτά ισχύουν αυτοδικαίως για τον επόμενο διαθέσιμο κύκλο. Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος έχουν:
α) τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και
β) λογιστές –φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ τάξης, οι οποίοι έχουν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση της παρ.7 του άρθρου 4 του Π.Δ. 340/1998 (Α΄228). Στο αίτημά τους οι επαγγελματίες πρέπει να καταχωρίζουν: α. τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, e-mail) τα οποία και θα αναγράφονται στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών μετά την επιτυχή πιστοποίησή τους. β. τον ΑΦΜ γ. τον ΑΜΚΑ δ. τον τραπεζικό λογαριασμό με αριθμό ΙΒΑΝ, στον οποίο θα εμφανίζονται ως πρώτοι δικαιούχοι. Για την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται βεβαίωση του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου ή του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το σύνολο των υπό πιστοποίηση επαγγελματιών. Ο ι προϋποθέσεις, οι κανόνες διαδικασίας και λοιπά θέματα για την πιστοποίηση των επαγγελματιών καθορίζονται στην με αριθ.45891/2.7.2021 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β΄2954/5-7-2021).
Ο τιμοκατάλογος των δικηγόρων και των λογιστών
Σημαντικό όφελος θα έχουν οι δικηγόροι και οι λογιστές που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία της έκδοσης των συντάξεων .Το όφελος ανά περίπτωση θα φτάνει έως και 295 ευρώ.
Αναλυτικά τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΕΦΚΑ στους δικηγόρους και τους λογιστές, ανά φάκελο και ανά περίπτωση ασφάλισης που θα κληθούν να διαχειριστούν είναι τα εξής:
-Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
-Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
-Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.
-Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
-Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.
Επίσης επισημαίνεται ότι αφορολόγητες θα είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι δικηγόροι και οι λογιστές για την εργασία τους.
Χατζηδάκης: Γιατί μπαίνουν λογιστές και δικηγόροι στην απονομή των συντάξεων
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε τους λόγους που επιλέχθηκε η λύση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών λέγοντας ότι “αυτοί έχουν μια γνώση, μπορούν να εκπαιδευτούν λίγο περισσότερο και μπορούν να συμβάλουν ώστε να ξεμπλέξουμε όλοι μαζί, κυρίως οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι από το βουνό των συντάξεων”. Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι αυτοί θα ελέγχονται εάν κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως το προβλέπει και ο νόμος.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε τους λόγους που προτιμήθηκε η συγκεκριμένη λύση και όχι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ λέγοντας ότι “έχουμε ένα ειδικό θέμα. Δεν έχουμε θέμα να πάρουμε μονίμους υπαλλήλους για 20 και 30 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Και μετά τι θα τους κάνουμε;”.