Δεν θα δοθεί κανένα επίδομα επιβίωσης στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που θα απομακρυνθούν από τη δουλειά τους όπου έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο OPEN.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν υπάρχει σκέψη να δοθεί ένα ελάχιστο επίδομα επιβίωσης, κάτι αντίστοιχο σαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους που θα απομακρυνθούν από τη δουλειά τους απάντησε τα εξής: “Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ισχύει για όλους όσοι έχουν θέματα οικονομικά. Η επιδοματική πολιτική του κράτους, η κοινωνική πρόνοια συνεχίζει να ισχύει για όλους, όταν αλλάζουν τα εισοδήματα του πολίτη για οποιονδήποτε λόγο. Τότε σε αυτήν την περίπτωση η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης καλύπτει κανονικά τον πολίτη όπως καλύπτει έναν άνεργο”. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώσει τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο για μια δουλειά που δεν μπορεί να κάνει με δική του επιλογή γιατί θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, θανάσιμα επικίνδυνο για τους συνανθρώπους του”.
Για τους φόρους
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν οι πολίτες θα πληρώσουν με αύξηση των φόρων, με έκτακτους φόρους αυτά που πήραν εν μέσω πανδημίας για τη στήριξη τους. “Έχω πει ότι οι δαπάνες που κάναμε σήμερα είναι φορολογικά έσοδα του αύριο. Εάν θα είναι τα έσοδα αυτά από ανάπτυξη ή εάν θα είναι από μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, αυτό είναι στο χέρι μας, στο χέρι της κυβέρνησης γιατί έχει την ευθύνη και στο χέρι του ελληνικού λαού συνολικά να πετύχουμε το πρώτο, να πετύχουμε δηλαδή το ελάχιστο δυνατό βάρος”.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι “η δική μας πρόθεση είναι να συνεχίσουμε αξιοποιώντας την πορεία της οικονομίας στις φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλη την περίοδο που θα είμαστε κυβέρνηση. Αυτή είναι η ατζέντα της κυβέρνησης. Μας σταμάτησε αυτήν την ατζέντα η πανδημία”. Ο κ. Σκυλακάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έκανε μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4μονάδες, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 22%, μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 15% στο 5% . “Αυτή η όλη φιλοσοφία φορολογικών μειώσεων είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης”, τόνισε με έμφαση.
Για τους φορολογικούς συντελεστές
Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν θα γίνει αύξηση των φορολογικών συντελεστών. “Πολύ δύσκολα το χέρι της κυβέρνησης θα φτάσει να υπογράψει μια αύξηση φόρου” σημείωσε και επανέλαβε ότι “Πάρα πολύ δύσκολα θα γίνει αυτό”.
Για τους εμπόρους της γειτονιάς
Τέλος μίλησε και για τον τρόπο που θα επιβιώσουν οι έμποροι της γειτονιάς αλλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης. ” Ο έμπορος της γειτονιάς ανακάλυψε στην πανδημία ότι πρέπει να προσαρμόζεται και στον τρόπο που κάνει τις προμήθειές του και στη δυνατότητα να πουλήσει ηλεκτρονικά .Διότι καλώς ή κακώς με τη πίεση που υπάρχει από το ηλεκτρονικό εμπόριο εάν δεν προσαρμοστεί δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμος. Και εκεί πέρα υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο στο Ταμείο Ανάκαμψης για συνεργασίες. Τι λέει δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και γενικότερη η κοινωνική πολιτική ; Ο έμπορος της γειτονιάς θα πρέπει να δουλέψει μαζί και με άλλους εμπόρους … ας πούμε να έχουν ένα ενιαίο τρόπο προμηθειών για να κάνουν μια οικονομία κλίμακας”, σημείωσε.