Quantcast
Markit: Άτονη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Markit: Άτονη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη παρέμεινε άτονη τον περασμένο μήνα, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φάνηκε να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα ή τις πιέσεις των τιμών, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις για 54,0 αλλά υψηλότερα από τις 53,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου, που ήταν η χαμηλότερη τιμή του τετραμήνου.

Ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που υποδηλώνει ανάπτυξη, από τον Ιούλιο του 2013.

H Markit είπε ότι οι έρευνες υποδεικνύουν τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κοντά στο 0,4%, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις της δημοσκόπησης που δημοσίευσε το Reuters τον Οκτώβριο.

«Τα τελικά στοιχεία για τον PMI επιβεβαιώνουν τη σταθερή αλλά κάπως άτονη οικονομική ανάπτυξη που καταγράφηκε στην ευρωζώνη στις αρχές του τέταρτου τριμήνου», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Markit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 49,6 από τις 50,0 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο στις 54,1 μονάδες συγκριτικά με τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου – η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων επτά μηνών. Η προκαταρκτική εκτίμηση προέβλεπε να διαμορφωθεί στις 54,2.

Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 52,3 από τις 51,2 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της δραστηριότητας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, ανήλθε στις 54,2 μονάδες από τις 54,1 τον Σεπτέμβριο, οριακά, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών για 54,5 μονάδες.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στις 52,6 μονάδες από τις 51,9 τον Σεπτέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.