«Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός (για τον ΦΠΑ στα νησιά και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας), μου είναι απόλυτα σαφή, τα πήρα πολύ σοβαρά υπόψη μου, θα τα συζητήσω με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σημείωσε ότι πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα με όλα τα υπαρκτά μέσα, για να προσθέσει ότι από την άλλη, όμως, -κάτι στο οποίο επίσης συμφωνεί με τον πρωθυπουργό, όπως είπε- η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους θεσμούς, διότι αυτή η τήρηση είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, κυρίως που να αφορά τους επενδυτές ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε σε μια φάση που μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα, και αυτό το λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου».
Αυτός ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη να υπάρξει για τις χώρες υποδοχής των μεγάλων προσφυγικών ροών μια χαλάρωση της εφαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου και του συμφώνου σταθερότητας ήταν ο πρόεδρος Σουλτς, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στο ανθρώπινο καθήκον απέναντι στους πρόσφυγες έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ή κάτι παραπάνω, ως επαίτες, από τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Εμείς ανταποκρινόμαστε ούτως ή άλλως σε αυτό το καθήκον», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι «εμείς ό,τι έχουμε να διεκδικήσουμε όχι για την ελάφρυνση, αλλά για μια δίκαιη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν -κι όχι κάποιοι να παίζουν παιχνίδια, προσθέτοντας καινούρια πράγματα πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν-, αυτό θα το κάναμε ούτως ή άλλως».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, η προσφυγική κρίση που θέτει και σε υπαρξιακή κρίση όλη την Ευρώπη, αναδεικνύουν ότι κάποιοι που το καλοκαίρι σκεφτόντουσαν και είχαν ετοιμάσει και σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το λεγόμενο grexit, και μάλιστα χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες, σήμερα με αυτή την κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν. Κι αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι».