Quantcast
Κτηματολόγιο: Πώς θα γίνουν δηλώσεις χωρίς πρόστιμα έως το 2022 - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Πώς θα γίνουν δηλώσεις χωρίς πρόστιμα έως το 2022

δημοσιεύτηκε:

Πίσω στη κούρσα συλλογής δηλώσεων του Κτηματολογίου έχουν μείνει οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Λέσβου, Σάμου – Χίου, αλλά και οι Κυκλάδες με το Ρέθυμνο.

Παρότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 υπάρχει μια άτυπη σιωπηρή παράταση για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν «τσουχτερά» πρόστιμα, πολλές περιοχές έχουν περάσει στα επόμενα στάδια, δηλαδή σε φάση προανάρτησης ή ανάρτησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το πρώτο στάδιο έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι πολίτες θα έπρεπε να είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις ιδιοκτησίας τους στον φορέα. Αν και δεν κινδυνεύουν προς το παρόν να πληρώσουν την ασυνέπεια τους, εάν δεν συμμετάσχουν έγκαιρα θα κληθούν σε δεύτερο χρόνο να αποδείξουν την κυριότητά τους με πιο χρονοβόρα και κοστοβόρα μέσα.

Στοιχεία για το Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, τα στοιχεία συλλογής δηλώσεων Κτηματολογίου δείχνουν τα εξής:

Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής κατέχει το Ρέθυμνο έχοντας μόλις 4,9%, κάτι που όμως είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με ένα εξίσου χαμηλό επίπεδο, το οποίο κυμαίνεται στο 12%, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση είναι λογικό, καθώς η αρχή έγινε στις 5 Ιουλίου.

Τη σκυτάλη παίρνει η Δυτική Αττική και Νήσων, που φτάνει το 36,1%, μετά είναι τα νησιά Λήμνος και Λέσβος με 48,7%, έπονται η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη με 55,1% και η Λακωνία με 56,6%.

Αντίθετα, εξαιρετικά καλές επιδόσεις καταγράφονται σε Τρίκαλα, όπου η συλλογή δηλώσεων αγγίζει το 145,2%, ακολουθεί η Κοζάνη που βρίσκεται στο 134,5%, η Αττική με ποσοστό 125,6%, η Βοιωτία – Φθιώτιδα έχοντας 120,6% συμμετοχή, η Ανατολική Αττική με 112,8% και τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος με 109,6%.

Όπως εξηγούν πηγές από το Κτηματολόγιο στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την περιουσία τους και να μπορέσουν παράλληλα να την αξιοποιήσουν, καθώς ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να δηλωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισε να εφαρμόσει έναν διαφορετικό μοχλό πίεσης για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, βγάζοντας έτσι από το κάδρο τις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις των εν λόγω ακινήτων. Παρότι ο φορέας σχεδίαζε να ενεργοποιήσει τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς πολίτες, τα στοιχεία έδειχναν και δείχνουν ακόμη χαμηλή προσέλευση, οπότε μπορεί να μην κληθούν, τελικά, να βάλουν σε αυτήν τη φάση το χέρι στην τσέπη, αλλά σίγουρα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να «αξιοποιήσουν» τις περιουσίες τους.

Νέα ρύθμιση

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι περιοχές στις οποίες έτρεχε συλλογή δηλώσεων το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε φάση προανάρτησης – ανάρτησης δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς μόλις 1 στις 3 αιτήσεις είναι πλήρως δηλωμένη. Σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή, είτε είναι αδήλωτες είτε δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο να φέρει ρύθμιση, μέσω της οποίας μπαίνουν στον «πάγο» τα κλιμακωτά πρόστιμα μέχρι τις 31/12/2022, σε μια προσπάθεια να δηλωθούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα. Για να είναι εφικτό αυτό, όσοι συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια αδιαφορία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν αλλά ούτε και να πουλήσουν την περιουσία τους, αν πρώτα δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Μέχρι πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνώριζαν πως θα ενεργοποιούνταν τα κλιμακωτά πρόστιμα, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινούσε από τα 300 ευρώ και θα έφτανε έως και τις 2.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό που θα κατέβαλλε ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξανόταν ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό πως όσοι δεν πλήρωναν στις σχετικές προθεσμίες, το οφειλόμενο ποσό θα περνούσε στην εφορία.

Πάντως, επαγγελματίες επισημαίνουν πως η «δέσμευση» του ακινήτου, δηλαδή να μην μπορεί να πωληθεί ή μεταβιβαστεί αν δεν δηλωθεί, είναι σαφώς πιο σκληρή από οποιοδήποτε πρόστιμο.

Παράταση σε 297 περιοχές μέχρι το τέλος του έτους

Όσον αφορά στα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους η παράταση για τις πρώτες εγγραφές σε 297 περιοχές. Μεταξύ των δήμων που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται περιοχές στην πρωτεύουσα, όπως η Ηλιούπολη, η Νίκαια, το Μαρούσι, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Ελευσίνα, τα Μελίσσια, αλλά και περιοχές στον Πειραιά, όπως η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, καθώς και διάσπαρτοι ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999, ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» αποδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια, ενώ για τα προγράμματα από το 2008 και μετά ως «ορφανά» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , σε συνολικά 458 ΟΤΑ υπάρχουν «ορφανά» κτίσματα και γεωτεμάχια, με τις πιστώσεις χρόνου να λήγουν σταδιακά έως το 2027.

Μέχρι σήμερα, ο φορέας μετρά συνολικά 338.712 «ορφανά», με τα 135.612 να έχουν περισσότερους από έναν συνδικαιούχους.

Όπως εξηγούν πηγές, πολλά από τα αγνώστου ιδιοκτήτη ανήκουν στο Δημόσιο και την Εκκλησία, ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι ομογενείς. Μάλιστα, εκτιμάται πως 8 στα 10 ανήκουν στο κράτος, που όλο αυτά χρόνια δεν επέδειξε καμία συνέπεια και δεν προχώρησε στη δήλωση της περιουσίας του.

Γεωγραφικά, πάντως, εντοπίζονται, κυρίως, σε ορεινές περιοχές όπου δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους.

ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr και για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του TAXISnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:
-Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
-Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Όσοι ιδιοκτήτες δεν «τσέκαραν» την περιουσία τους στην προηγούμενη φάση, αυτή της προανάρτησης, έχουν μία ακόμα ευκαιρία να το κάνουν κατά την ανάρτηση γλιτώνοντας κόπο και ενδεχόμενες δικαστικές εμπλοκές.

Και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:
-Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
-Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σημειώνεται ότι πλέον η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλ. 2106505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, σύμφωνα με τον φορέα, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.